Vartsvo zelenjave

Obvestila za varstvo pri pridelavi zelenjave z dne 28.september 2016

OBVESTILA O VARSTVU SOLATE, RADIČA IN ENDIVIJE

Bela gniloba (Sclerotinia sclerotiorum), siva plesen (Botrytis sp.)

Na radiču in drugih predstavnikih iz družine radičevk se pojavljajo poškodbe zaradi gnilob koreninskega vratu. Zlasti za posevke radiča sta nevarni bela gniloba in siva plesen. Pridelovalcem zato svetujemo preventivno uporabo sredstva Rovral Aquaflo v koncentraciji 1,5 l/ha pri porabi vode do 400 l (37,5 ml sredstva/10 l vode). Pri gojenju na prostem je karenca pripravka 21 dni. Dodatno se za zatiranje bolezni svetuje tudi uporabo pripravka Switch 62,5 WG v količini 6 g na 100 m2 pri porabi vode 3 do 10 l na 100 m2 površine. S sredstvom začnemo tretirati pridelek, ko le-ta doseže 10 % značilne teže za posamezno sorto (tretiranja od začetka tvorbe glav). Karenca pripravka je 7 dni.

Belo gnilobo in sivo plesen na solati in endiviji zatiramo s pripravki:

Ime sredstva Količina sredstva/ 100 m2 Karenca / dni Uporaba na
Rovral Aquaflo 16,6 do 25 ml na 10 l vode (na prostem) 14 solata
Rovral Aquaflo 1,5 l/ha 21 endivija
Switch 62,5 WG 6 g /100 m2 7 solata, endivija
Signum 15 g/100 m2 14 solata
Bodite pozorni na karenco pripravkov!

Pri ekološki vzgoji solate, endivije in radiča je za preprečevanje razvoja sive plesni in bele gnilobe dovoljena uporaba sredstva Serenade ASO v količini 80 ml/100 m2. Pripravek nima karence.

Pepelasta plesen (Erysiphe cichoracearum)

Na posevku radiča se še vedno pojavlja radičeva pepelovka (Erysiphe cichoracearum). Bolezen lahko zatiramo s pripravkom Thiovit Jet v odmerku 20 - 40 g/100 m2. Sredstvo ima 3 dni karence. Radičevo pepelovko se lahko zatira tudi s pripravkom Ortiva v koncentraciji 10 ml/100 m2 (karenca zagotovljena s časom uporabe).

Za ekološko pridelavo radiča svetujemo pripravek AQ 10 v koncentraciji 0,35 g na 10 l vode. Pripravek ima karenco 1 dan.

Bodite pozorni na karenco pripravkov!

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki