Varstvo vrtnin

Obvestila za varstvo pri pridelavi zelenjave z dne 27. junij 2016

OBVESTILA O VARSTVU PARADIŽNIKA

Pomanjkanja magnezija pri paradižniku

Občasno se zaradi neprimernega gnojenja rastlin pojavljajo znaki pomanjkanja določenega hranila. Zaradi izpiranja hranil z dežjem in antagonizma s kalijem (vzrok prekomerno gnojenje s kalijevimi gnojili) se ponekod pojavljajo znaki pomanjkanja magnezija (slika).
Pomanjkanje omenjenega elementa je pogosto povezano tudi z nizko vsebnostjo organske snovi v tleh. Znaki se sprva pojavijo na spodnjih (starejših) listih. V primeru večjega pomanjkanja omenjenega hranila so znaki vidni tudi na mlajših listih. Pomanjkanje magnezija preprečimo z uporabo magnezijevih gnojil, in sicer gnojil v sulfatni obliki na bazičnih tleh ter magnezijevih oksidov v kislih tleh. Priporočljiva je tudi uporaba listnih magnezijevih gnojil, katere pa se uporablja ob prvih znakih pomanjkanja. Splošna priporočila za paradižnik za magnezijeva listna/foliarna gnojila je dva do tri odmerke na 15 dnevne razmake odvisno od uporabljenega izdelka. Za natančnejše določanje potreb po posameznih hranilih svetujemo, da pozimi opravite analizo tal.

OBVESTILA O VARSTVU PAPRIKE

Listne pegavosti (Alternaria spp.)

Na posevkih plodovk, zlasti na papriki in paradižniku se ponekod pojavljajo listne pegavosti (Alternaria spp.). Bolezenski znaki so prisotni predvsem na rastlinah gojenih na prostem, lahko pa se pojavljajo tudi pri pridelavi v zavarovanih prostorih. Na razvoj glive ugodno vpliva visoka zračna vlažnost in visoke temperature zato v zavarovanih prostorih svetujemo ustrezno zračenje. V primeru, da so na pridelovalni površini okužene posamezne rastline se jih odstrani. Če je bolezen že prisotna pa svetujemo uporabo sredstva Rovral Aquaflo. Pripravek deluje preventivno in kurativno.

Ime sredstva Količina sredstva / 100 m2 Karenca / dni Registrirana uporaba za
Rovral Aquaflo 25 do 36,6 ml na 10 l vode (pridelava na prostem);
15 do 22 ml na 10 l vode (pridelava v zavarovanem prostoru)
3 (paradižnik, jajčevec)
3 (paprika v zavarovanem prostoru)
15 (paprika na prostem)
paradižnik, paprika in jajčevec
Bodite pozorni na karenco pripravka!

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki