Bakterijski ožig aktinidije
Pridelovalce aktinidije obveščamo, da so pri Nacionalnem inštitutu za biologijo konec meseca maja 2013 tudi v Sloveniji potrdili prisotnost bakterijskega ožiga aktinidije, čigar povzročitelj je bakterija Pseudomonas syringae pv. actinidiae. Že v preteklih letih je bila bolezen opažena v sosednji Furlaniji – Julijski krajini, v neposredni bližini naše zahodne meje. Bolezen povzroča odmiranje posameznih delov ali pogosto celih trsov, v hujših primerih tudi propad celih nasadov.
Pridelovalci aktinidije naj bodo pozorni na naslednje bolezenske znake:
- pojav temno rjavih do črnih peg nepravilnih oblik z nazobčanimi robovi na listih (Sliki 2 in 3)
- nenadno venenje in sušenje poganjkov (Slika 1)
- izcedki bele do rjavo-rdeče barve (bakterijski izcedek) iz debla (Slika 4)
Bolezenska znamenja v slikah (Fotografije: G. Seljak)
Slika 1: Propadanje okuženih trsov |
Slika 2: Venenje in sušenje poganjkov |
Slika 3: Zgodnja bolezenska znamenja na deblu |
Slika 4: Bakterijski izcedek na deblu |
Slika 5: Rjave pege na listu |
Slika 6: Sušenje okuženih cvetov |
Bolezenska znamenja in opis bolezni (v angleščini oz. italijanščini) si lahko ogledate tudi na spletnih naslovih:
- http://www.eppo.org/QUARANTINE/AlertList/bacteria/Psyringaepvactinidiae.htm ali
- http://www.ortoveneto.it/index.php?pagename=StampaNews&frompage=40&categoryId=13&docId=477
Pridelovalce aktinidije pozivamo, da skrbno opazujete nasade aktinidij in v primeru sumljivih bolezenskih pojavov o tem obvezno obvestite strokovnjake Oddelka za varstvo rastlin pri Kmetijsko gozdarskem zavodu v Novi Gorici na tel. 05/3351216 ali v Kopru na tel. 05/6304060 ali na elektronski naslov entolab@go.kgzs.si. Ti bodo nasad pregledali, po potrebi odvzeli vzorec za laboratorijsko potrditev povzročitelja in izvedli potrebne ukrepe za zaustavitev širjenja bolezni.
Izogibati se je treba nabavi sadik aktinidij z okuženih območij. Edini način zatiranja bolezni je takojšnje odstranjevanje in sežiganje obolelih delov ali celih trsov še preden se bolezen razširi. Pri rezi obolelih ali sumljivih trsov je treba sproti razkuževati orodje s 70% alkoholom ali 5% Varikino.
Pripravila:
Matjaž JANČAR in
mag. Gabrijel SELJAK
Panoge
- Agrarna ekonomika
- Ekološko kmetovanje
- Gozdarsko svetovanje
- Oljkarstvo
- Poljedelstvo
- Projekti
- Ribištvo
- Sadjarstvo
- Varstvo rastlin
- Vinarstvo
- Vinogradništvo
- Zelenjadarstvo
- Živinoreja
Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica
Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260