3. delavnica

»Prikaz striženja, sortiranja in skladiščenja ovčje volne«

V soboto, 21. aprila 2012, je na kmetiji Ferfolja na Vojščici blizu Kostanjevice na Krasu potekala 3. delavnica v okviru projekta LANATURA – Tradicija in inovacije v uporabi živalskih materialov. Organizator delavnice je bila Zveza društev rejcev drobnice Slovenije, ki v projektu LANATURA sodeluje kot partner. Delavnico s prikazom je vodil gospod Dušan Birtič.

Delavnica je bila namenjena rejkam/rejcem ter ostalim zainteresiranim posameznikom, ki so se želeli spoznati s tehniko striženja ovc z električnimi škarjami (tehnika po Bowenu, ki je najbolj poznana in uporabna tehnika striženja). Glede na vzdušje po končani delavnici menimo, da so udeleženci spoznali pravilne postopke striženja, se z njimi tudi praktično spoprijeli ter spoznali še druge postopke za pridobitev kakovostnega volnenega vlakna, ki je primerno za nadaljnjo uporabo. Udeležba je bila spodbudna, tudi z nekaj ženskimi predstavnicami, ki so se preizkusile v obvladovanju veščin striženja. Program delavnice je bil zastavljen široko, tako, da so udeleženci na začetku delavnice spoznali delovno orodje za striženje (vzdrževanje, priprava in delovanje električnih škarij, ročne škarje) in kako se pripravi primeren prostor za striženje. V nadaljevanju je Dušan pokazal način dobrega ravnanja z živaljo med procesom striženja. Pokazal je tehniko striženja po Bowenu in jo vseskozi opremljal s strokovnim komentarjem . Prikazal je tudi ravnanje z volno po striženju (odstranjevanje umazanih delov v volni in zlaganje volne). Po prikazu so se udeleženci posamično preizkusili v striženju ovc s svojimi lastnimi strojčki. Vsak udeleženec je ostrigel vsaj eno ovco. Nekateri pa so z veseljem sprejeli izziv in ostrigli več ovc.

Za lažje spremljanje postopkov je bilo med udeležence razdeljeno delovno gradivo z opisom tehnike striženja po Bowenu.

In še nekaj splošnih znanj o striženju ovc:

Ne glede na kakovost volne in možnost njene uporabe je potrebno ovce redno, vsako leto enkrat ali dvakrat striči. Ovce strižemo z namenom pridobivanja volne in zaradi zagotavljanja zdravja pri živalih. Najprimernejši čas za strižnjo je april in september, čas največjih temperaturnih obratov. Strižnja lahko poteka ročno ali strojno. Pri strižnji pazimo, da se volna preveč ne umaže. Takoj po strižnji jo zložimo. Pravilno zloženo volno je treba spraviti v papirnato ali platneno vrečo. Tako zložena in primerno skladiščena volna lahko čaka na predelavo. Volna je na različnih delih telesa različne kakovosti kar mora rejec, pridelovalec volne vedeti. Le s poznavanjem in obvladovanjem pravilnih postopkov striženja za pridobitev kvalitetnega volnenega vlakna lahko dobimo material, ki je kakovosten in primeren za nadaljnjo uporabo.

Pripravila: Klavdija Kancler

Foto utrinki iz delavnice

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki