1. delavnica

Filcanje volne v okviru projekta LANATURA

»Polstenje (filcanje) ovčje volne«

V petek, 16. marca 2012, je v popoldanskem času na Kmetijskem zavodu v Novi Gorici potekala delavnica polstenja (filcanja) ovčje volne. To je bila prva delavnica v okviru projekta LANATURA - Tradicija in inovacije v uporabi živalskih materialov. Projekt, ki ga vodi in koordinira KGZS Zavod GO, je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija – Italija 2007 – 2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.

Polstenje je prva tehnika predelave volne za oblačila, ki ima tudi v Sloveniji dolgo tradicijo. V zadnjih letih postajajo polsteni izdelki vse bolj priljubljeni in s tem narašča tudi interes za izdelovanje polstenih izdelkov.

Ročno polstenje volne je ena najstarejših tehnik tekstilne umetnosti. Pod vplivom tople vode in mehanskega delovanja se volnena vlakna napnejo, luske se odprejo in med drgnjenjem se volna zatakne, posledica je krčenje volne in nastanek čvrste površine. Pri polstenju – filcanju iz nepredene volne oblikujemo in ustvarjamo vlaknovino - kompaktno in trpežno blago, ki ga ni mogoče parati. Iz polsti se izdelujejo oblačila, preproge, maske, čevlji, copati, torbe, klobuki, razni dekorativni izdelki ter igrače.

Delavnico je vodila ga. Ester Komar, ki ima dolgoletne izkušnje s polstenjem. V uvodnem delu delavnice je udeležencem predstavila zgodovino polstenja, vpogled v literaturo, volno različnih pasem ovac primernih za polstenje. Udeleženci so spoznali osnove mokrega polstenja (s pomočjo volne in mila) ter osnove suhega polstenja (s pomočjo posebne igle). Udeleženke so bile zelo navdušene, pa tudi vztrajne, saj je delavnica trajala kar 5 ur.

Polsteni izdelki so del samooskrbe, zlasti na kmetiji, kjer imamo ovce in torej svojo volno.

Foto utrinki iz delavnice

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki