Poskusni center za Oljkarstvo

NOVO ! - Festival zlate oljčne vejice 2017 v Ankaranu (06.04.2017)



Zametki centra za oljkarstvo

Namen ustanovitve centra je povezovanje pridelovalcev, svetovalne službe, razvojnih nalog in raziskav.

Začetek delovanja

Odločitev MKGP:

Večletni program PCO

Petletni programi so pripravljeni na podlagi potreb in v sodelovanju z oljkarji, društvi, kmetijsko svetovalno službo, raziskovalnimi organizacijami in občinskimi službami. Letni program potrjuje MKGP glede na sredstva. Kljub temu, da se je prvi potrjen petletni program iztekel v letu 2005, zaradi omejenih sredstev nismo izvedli vseh navedenih nalog.

Program (2006 – 2010)

Introdukcija in matični nasadi

Nove tehnologije pri razmnoževanju sadik

Nove tehnologije v nasadu

Nove tehnologije povezane z analizami oljčnega olja

Sodelovanje s Kmetijskim inštitutom Slovenije

Strokovne naloge – oljkarstvo

Sodelovanje z Mednarodnim svetom za oljke (COI)

Projekt RESGEN – zbiranje in ovrednotenje sort oljk v Sloveniji

Naloge v teku

Nacionalni introdukcijski oz. kolekcijski nasad Strunjan in Purissima

Inventarizacija, odkrivanje in determinacija sort

Na opazovanih drevesih spremljamo in opisujemo (po sistemu UPOV in RESGEN):

Matični nasad

Preizkušanje podlag

Priprava sadilnega materiala za postavitev poskusa z različnimi podlagami za sorto Istrska belica (podlaga sejanec Istrske belice, potaknjenec Črnice, lastne korenine). Po sajenju bodo spremljani naslednji parametri:

Vpliv časa obiranja na vsebnost olja v plodovih

Plodovi sort Istrska belica in Leccino so tedensko nabrani na štirih (Leccino) oz. petih (I. belica) lokacijah. Spremljani so naslednji parametri:

Vpliv časa obiranja na kakovost oljčnega olja

Plodovi sort Istrska belica in Leccino so tedensko nabrani na dveh lokacijah (Beneša, Ronk) in predelani v laboratorijski oljarni Poskusnega centra za oljkarstvo. Spremljani so naslednji parametri:

Vpliv shranjevanja olja na kakovost oljčnega olja

Plodovi sort Istrska belica in Leccino so predelani v primerni zrelosti za doseganje dobre kakovosti oljčnega olja. Analize kakovosti so opravljene takoj po predelavi, čez štiri, osem in dvanajst mesecev. Spremljani so naslednji parametri:

Vpliv predelave na kakovost

Plodovi sort Istrska belica in Leccino so predelani pri različnih temperaturah z dodajanjem ali brez dodajanja talka ali encimov. Spremljani so naslednji parametri:

Sodelovanje pri projektih

projekt RESGEN– Project on conservation, characterisation, collection and utilisation of genetic resources in olive (v sodelovanju z Mednarodnim svetom za oljke)

Sodelovanje z inštitucijami

Društva oljkarjev, International Olive Council- Mednarodni svet za oljke, Kmetijska svetovalna služba, KZ Agraria Koper, Kmetijski inštitut Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, LABS d.o.o. Inštitut za ekologijo, analizo oljčnega olja in kontrolo, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, Univerza na Primorskem - Znanstveno raziskovalno središče RS Koper …

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki