AGRILATINA, BIODINAMIČNO POSESTVO

21.03.2017

V začetku januarja je bil na obisku v Sloveniji Pasquale Falzarano, solastnik 170 ha velikega biodinamičnega posestva iz okolice Rima. Pasquale je začel kmetovati pred 40 leti. Odprl je tudi trgovino in prodajal mineralna gnojila, sredstva za varstvo rastlin in opremo za namakalne sisteme. Po določenem času je spoznal, da z intenzivnim kmetijstvom ne bo dosegel želenih rezultatov. Vedno več je bilo na posestvu težav s škodljivci. Leta 1986 se je vsega skupaj lotil popolnoma drugače. Zaprl je trgovino in se začel izobraževati v smeri naravnega kmetovanja. Veliko je potoval, od Kitajske, Rusije, Avstralije do ZDA. Prvi, ki mu je pomagal pri usmeritvi v naravno kmetovanje je bil zdaj že pokojni profesor Francesco Garofalo iz Torina. Veliko mu je pomagala tudi pokojna Maria Thun, ki je svoje življenje posvetila raziskovanju na področju biodinamičnega kmetovanja. Tudi Alex Podolinsky je močni vplival na njegove odločitve za naravno kmetovanje. Dvakrat ga je tudi obiskal v Avstraliji. Alex Podolinsky je pionir biodinamike in je z vzpostavitvijo in širjenjem biodinamike začel v Avstraliji. Vsega kar se je Pasquale naučil v tujini je začel razvijati tudi na svojem posestvu, ki leži 80 km od Rima. 170 ha veliko posestvo leži v bližini velikega nacionalnega parka. Na posestvu je tudi več jezer in velika biotska pestrost. Redijo avtohtono pasmo govedi Marchigiana. Imajo 80 glav te pasme, ki je namenjena v glavnem ohranjanju in širjenju na njihovem območju. 80 ha je namenjenih paši in pridelavi krme, med 50 in 60 ha kmetijskih površin je namenjeno pridelavi različnih vrst žit. V pridelavo vključujejo veliko avtohtonih sort žita. Na posestvu dnevno pečejo kvaliteten kruh v domači krušni peči iz različnih vrst žita. Zelenjavo pridelujejo na prostem in v plastenjakih. Imajo 13 ha pokritih površin. Od zelenjave pridelujejo na večjih površinah sladki krompir ali batato, rdeče in vijolične sorte krompirja, daikon, bambusove vršičke, šparglje, avtohtone sorte jagod, korenje, jedilne buče,……Imajo tudi 16 ha nasadov kivija, v katerih pridelujejo rumene in rdeče sorte. 6 ha je namenjenih tudi pridobivanju solarne energije.

Na posestvu v kolobar vključujejo tudi ukrep zelenega gnojenja. Sejejo mešanice vsaj 20 – 30 različnih rastlin iz družin metuljnic, križnic in žit, pa tudi zdravilnih rastlin in cvetja. Pasquale za zeleno gnojenje priporoča naslednjo sestavo rastlin v mešanicah: 50% metuljnic + 20 - 25% križnic + 20 – 25% žit. Zeleno maso mulčijo in takoj zadelajo, ko le ta doseže velikost 0,60 – 1,0 m. Zelo pomembno je, da zeleno maso s podrahljačem počasi zadelamo v tla, pri hitrosti traktorja 4 km/h. Nato površino takoj škropijo s preparatom 500 P. Po 7 - 14 dneh površino še enkrat obdelajo s podrahljačem. Nato izvedejo fino pripravo tal z branami, nakar površino posejejo ali pa posadijo. Pred sajenjem ali setvijo njivskih površin tla ustrezno pripravijo, tako da sadijo ali pa sejejo na dvignjene gredice ali na dvignjene strojno oblikovane grebene. Na posestvu imajo številne stroje in priključke za vsa opravila. Gredice prekrivajo z biorazgradljivimi folijami iz kokosovih vlaken in jih po pobiranju pridelkov enostavno zadelajo v tla. V biodinamičnem kmetovanju hranimo življenje v tleh. V spomladanskem in poletnem času izvajajo zeleno gnojenje celo dvakrat. V 1 g gozdnih tal je 10 milijard mikroorganizmov v tleh, v 1 g tal, ki so obdelana na konvencionalen način pa je le 1 milijon mikroorganizmov.
Na posestvu je 75 redno zaposlenih. Vsako leto opravijo tudi 1000 poskusov, od katerih pa je mogoče le 5 – 6 uspešnih. Pridelke izvažajo na Poljsko, v Nemčijo, v Belgijo, na Dansko,…Le zadnji dve leti pridelke prodajajo tudi na domačem dvorišči. Zanimanje za nakup sveže lokalno pridelane hrane je izredno veliko. Na posestvu organizirajo razna izobraževanja, delavnice, tečaje, oglede,…sodelujejo z različnimi interesnimi skupinami. Pasquale je poudaril pomen uživanja 5 – 7 zelenjavno – sadnih obrokov na dan različnih barv (rumena, rdeča, bela, zelena, vijola) za naše boljše počutje in zdravje. Na predavanju je podal tudi veliko informacij in rezultatov iz raziskav različnih inštitutov po svetu. Z nekaterimi tudi sam sodeluje. Preučevali so vsebnost hranilnih snovi v pridelkih, ki so bili pridelani na različne načine (konvencionalno, ekološko in biodinamično). Na priznanem inštitutu v Švici (FIBL) so 21 let preučevali različne načine pridelave sadja in zelenjave in tudi drugih pridelkov in izdelkov. Rezultati so pokazali, da so največ hranilnih snovi, zdravilnih učinkovin in energije vsebovali ravno pridelki, ki so bili pridelani po konceptu biodinamike. V Braziliji so v eni od raziskav ugotovili, da je v paradižniku, ki je bil pridelan na ekološki način za 55% več vitamina C in za 139% več različnih antioksidantov. Iz raziskave prof. Liesen – a so z meritvami prišli do zanimivih ugotovitev, da je bilo leta 1985 v različnih vrstah sadja in zelenjave bistveno več kalcija, folne kisline, vitamina C, vitamina B6, magnezija, kot pa v letu 2001. V raziskavi prof. A. Popp – a iz fakultete Keiserlantern v Nemčiji so merili koncentracijo biofotonov tudi v pridelkih iz Agrilatine. Ugotovili so, da so bile koncentracije biofotonov v pridelkih pridelanih v biodinamičnem kmetovanju višje kot v pridelkih iz drugih načinov pridelave. Sladki krompir ali batata, na primer, ki ga na posestvu Agrilatina veliko pridelajo in predvsem izvažajo, vsebuje veliko pomembnih hranilnih snovi in zdravilnih učinkovin. Po besedah Pasquala raziskave jasno kažejo, da so se je v zadnjih 50 letih, ko se je razmahnila uporaba kemičnih in sintetičnih sredstev v kmetijstvu, zelo zmanjšale količine bioaktivnih snovi v pridelkih, kar je razvidno tudi iz njegove tabele, ki nam jo je posredoval na svojem predavanju.

Tabela: Vsebnost snovi v brokoliju v letih 1951, 1972 in 1999.

LETO Kalcij (mg) Železo (mg) Vitamin A (I. U.) Vitamin C (mg) Vitamin B6 (mg) Vitamin B2 (mg) Vitamin B3 (mg)
19511301,3035001040,100,211,10
197287,780,782500900,090,200,78
199948,300,86154293,500,060,121,07
Vir: Pasquale Falzarano, Agrilatina

V letu 1997 so na posestvu Agrilatina prešli iz konvencionalnega načina pridelave na ekološki način pridelave, a so % organske snovi v 6 letih povečali le iz 0,5% na 0,6% organske snovi v tleh. Šele, ko so še v naslednjih 6 letih iz ekološkega načina pridelave prešli na biodinamični način pridelave, so uspeli povečati vsebnost organske snovi v tleh iz 0,6% na 4,2%. To pa pomeni kar za 700% več humusa v tleh. Že 20 let na posestvu ne uporabljajo mineralnih gnojil. Izvajajo le osnovno gnojenje in uporabijo le 2 – 4 t/ha komposta.
Kompostne kupe nacepijo z biodinamičnimi rastlinskimi preparati, da dosežejo hitrejšo razgradnjo organske snovi. Biodinamično kmetovanje je najbolj racionalen in ekonomičen način kmetovanja, kjer potekajo snovi in energije v zaključenih krogotokih. Je do okolja prijazen način in omogoča trajno ohranjanje in povečevanje humusa v tleh. Biodinamično kmetovanje predstavlja globoko spoštovanje človeka do narave. Humus v tleh omogoča, da rastline razvijejo močan koreninski sistem z bogatim volumnom koreninskih laskov, ki so vitalnega pomena pri črpanju vode in hrani iz tal. Rastline so bolj odporne na bolezni in škodljivce. V tleh bogatih s humusom je vezava vode v tleh bistveno boljša, izhlapevanje vode iz tal je manjše, struktura tal in prezračenost tal je boljša, tal bogata s humusom se tudi hitreje ogrejejo.

BD preparati: preparat 500 pripravijo tako, da kravje rogove napolnijo z gnojem in jih položijo v zemljo za 6 mesecev preko zime. Po dinamiziranju dobimo s hranili in z energijami obogaten preparat 500, ki ga uporabimo v popoldanskem času za škropljenje tal v obliki debelih kapelj. Preparat 501 je kremen iz roga, ki pa ga uporabimo v dopoldanskem času in ga nanašamo na rastline s finim pršenjem. Preparat 501 je bogat s silicijem in omogoča, da rastline bolje izkoristijo energije in 122 elementov iz vesolja. Preparat 500 P je razvil Alex Podolinsky. Preparira se ga s 6 rastlinskimi preparati s katerimi nacepimo kompostne kupe. Preparat 500 P uporabimo 2x na leto spomladi in jeseni. Izredno pomembno je pravilno mešanje vseh biodinamičnih preparatov, ki ga izvajamo v deževnici. Pri mešanju ves čas ustvarjamo vrtinec in črno luknjo, enkrat v levo smer mešanja, drugič v desno smer mešanja. Pri tem procesu prenesemo na vodo vse potrebne informacije. Rastlinski biodinamični preparati pa so še: 502 – RMAN, 503 – KAMILICA, 504 – KOPRIVA, 505 – HRASTOVO LUBJE, 506 – REGRAT, 507 – BALDRIJAN. Na posestvu Agrilatina biodinamične pripravke kupijo, ker se na njihovem območju s pripravo preparatov ukvarjajo usposobljene skupine ljudi. Pasquale je razložil, da nabava preparatov ne predstavlja velik strošek.

Zapisala: Jana Bolčič, KGZS – Zavod GO

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki