Varstvo pri pridelavi zelenjave
Obvestila za varstvo pri pridelavi zelenjave z dne 06. maj 2016
OBVESTILA O UKREPIH PRI SAJENJU PLODOVK
Kolobarjenje (smiselno in časovno zaporedje gojenja vrtnin na prostem in zavarovanem prostoru) je zelo pomemben ukrep pri pridelavi vrtnin in med drugim v veliki meri vpliva na morebitne kasnejše težave pri varstvu vrtnin pred boleznimi in škodljivci.
Paradižnik razvije globok koreninski sistem. Zelo sta pomembna kakovost zemljišča in globoko obdelana tla. Podobno kot ostale plodovke potrebuje gnojenje z organskimi gnojili. V kolobarju lahko sledi skoraj vsem kulturam. Običajno ga sadimo za gojenimi okopavinami, razen za krompirjem in žiti. Pred sajenjem paradižnika lahko njivske površine izkoristimo za gojenje vrtnin s kratko rastno dobo ali prezimnih vrtnin (solata, špinača, motovilec, radič…). Pri nepravilnem kolobarjenju pride pogosto do pojava talnih bolezni in škodljivcev (fuzarioze, nematode, strune…). Na isto površino ga lahko sadimo vsaka tri leta. Za paradižnikom lahko sejemo žita in stročnice.
Primer kolobarja vrtnin:
1. poljina: kapusnice, plodovke in bučnice
2. poljina: solatnice in listnata zelenjava
3. poljina: stročnice, korenovke in čebulnice
4. poljina: trajnice
OBVESTILA O VARSTVU ČEBULNIC
Čebulna plesen
V primeru pojava čebulne plesni priporočamo škropljenje z enim od naslednjih fitofarmacevtskih sredstev:
Sredstvo | Odmerek ali koncentracija | Karenca |
Champion 50 WG | 3,5 kg/ha | 14 |
Cuprablau - Z Ultra | 1,8 kg/ha | 3 |
Penncozeb 75 DG | 2 kg/ha | 28 |
Quadris | 1 l/ha | 14 |
Ridomil Gold MZ Pepite | 2,5 - 3 kg/ha | 21 |
Folpan 50 SC | 2,4 l/ha | 14 |
Česnova rja
V nasadih česna smo opazili pojav česnove rje, ki lahko vpliva na manjši pridelek. Priporočamo, da nasade česna pregledate in odstranite spodnje liste, če so močno okuženi. Na spodnjih listih je okužba običajno najbolj intenzivna. V večjih, strnjenih nasadih lahko za njeno zatiranje uporabimo sredstvo Ortiva v odmerku 1,0 l/ha (10 ml na 100 m2), ki ima 14 dni karence ali Luna experience v odmerku 1,0 l/ha, ki ima 7 dni karence.
Porova zavrtalka
Pojavlja se porova zavrtalka, ki lahko povzroči občutno škodo pridelovalcem čebule, pora, šalotke in česna. Napad porove zavrtalke lahko preprečimo tako, da navedene kulture pokrijemo z ustrezno pokrivko, kot je npr. Lutrasil. Tako preprečimo dostop odraslih zavrtalk do čebule in poškodbe, ki jih povzročajo ličinke. Za zatiranje porove zavrtalke lahko v česnu in šalotki uporabimo pripravek Perfekthion v odmerku 0,6 l/ha (6 ml na 100 m2). Dovoljeni sta dve tretiranji v rastni dobi, v časovnem intervalu od 7 do 14 dni.
OBVESTILA O VARSTVU SOLATNIC
Solatna plesen
Na solati se pojavlja solatna plesen. Bolezen napada zlasti mlade rastline gojene v rastlinjakih ali pod folijo. Njen pojav je značilen v pregostih in preobilno gnojenih posevkih. Za preprečevanje pojava in zatiranje solatne plesni lahko uporabite:
Sredstvo | Odmerek | Karenca |
Polyram DF | 1,2 kg/ha | 21 |
Revus *1 | 0,6 l/ha | 7 |
Pergado MZ | 2-2,5 kg/ha | 21 |
Gett | 2-2,5 kg/ha | 21 |
Previcur Energy | 2,5 l/ha | 21 |
Ridomil gold MZ Pepite | 1,9-2,5 kg/ha | 21 |
Enervin | 2 kg/ha | 7 |
Ortiva | 1 l/ha | 14 |
Infinito | 1,6 l/ha | 14 |
OBVESTILO O VARSTVU PETERŠILJA IN ZELENE
Zelenina muha
Pridelovalce zelene in peteršilja obveščamo, da smo na območju Primorske opazili prisotnost zelenine muhe (Philophylla heraclei). Ličinke (žerke) muhe povzročajo poškodbe v obliki minic na listih zelene in peteršilja. Na peteršilju za pridelavo korena lahko proti škodljivki ukrepamo s sredstvom Perfekthion v odmerku 0,6 l/ha, dovoljeni sta dve tretiranji, karenca znaša 35 dni. Za uporabo na zeleni pri nas ni registriranega nobenega fitofarmacevtskega sredstva.
Pazite na karenco uporabljenih sredstev!
Pripravila: dr. Ivan Žežlina in Matjaž Jančar
Panoge
- Agrarna ekonomika
- Ekološko kmetovanje
- Gozdarsko svetovanje
- Oljkarstvo
- Poljedelstvo
- Projekti
- Ribištvo
- Sadjarstvo
- Varstvo rastlin
- Vinarstvo
- Vinogradništvo
- Zelenjadarstvo
- Živinoreja
Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica
Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260