Cikorija ali katalonski radič

Izvor in območja uspevanja

Divji tipi radičev so zelo tolerantni na nizke temperature v zimskem času, kot tudi na sušne razmere. Tudi številne selekcije različnih tipov radičev so tolerantne na zgoraj omenjenje razmere. Na Primorskem so najbolj uveljavljene pridelave naslednjih tipov radičev: pozne sorte rdečega glavnatega radiča Chioggia, zelo okusne rdeče glavnate sorte radiča Verona, Tržaški solatnik, rdeč in zelen vrtan radič, radič Castelfranco, Treviški zgodnji radič in cikorija ali katalonski radič. Cikorija s svojimi zelenimi narezanimi listi, ki spominjajo na regratove liste, oblikuje visoko oblikovano rozeto in nekoliko debelejše belo steblo. Podobno kot radič je cikorija bogata z vlakninami in zaradi večje vsebnosti inulina uspešno znižuje nivo sladkorja v krvi.
Najbolj pogosto jo pripravljamo tako, da jo operemo pod tekočo vodo, nato jo narežemo na manjše kose in jo soparimo. Pripravimo jo lahko na solati z oljčnim oljem, lahko ji še dodamo kuhan krompir ali trdo kuhana jajca za izboljšanje okusa.
Lahko pripravimo okusne priloge iz narezanih in blanširanih stebel cikorije, ki jim dodamo sir in gratiniramo v pečici.
Cikorijo lahko pridelujemo v jesenskem in spomladanskem času.

Načini pridelave

Optimalna temperatura za rast in razvoj cikorije je 15 do 20 °C. Minimalna temperatura, ki je potrebna za rast je 8 °C. Cikorija podobno kot radič uspeva praktično v vseh tipih tal, v peščenih tleh in tudi nekoliko težjih tleh. Zelo pomembno je, da jo na težjih tleh pridelujemo na dvignjenih gredicah, ker le tako zagotovimo, dobro odcednost tal in dobro prezračenost težkih tal. Dobro uspeva pri pH vrednostih 5 do 6,8. Sicer pa je pridelava veliko lažja v primeru, ko imamo bolj peščena tla. Cikorijo sadimo na isto mesto šele po treh letih. Seme posejemo konec junija in v prvi polovici julija. Seme posejemo v stiroporaste plošče, ki jih položimo v polsenco. Skrbimo za redno namakanje in prehrano sadik. Sadike so pripravljene za sajenje na stalno mesto, ko razvijejo 4 do 6 pravih listov. Sadike vzgojimo v 30 dneh od setve. Po presajanju je potrebno in izredno pomembno namakanje sadik. Med vegetacijo pa je izredno pomembno vsaj 2 x okopavanje sadik in dognojevanje z dušičnimi gnojili. Osnovno gnojenje z organsko maso je za cikorijo pomembno. Priporočljive vrednosti za gnojenje cikorije so podobne kot v primeru gnojenja radiča so: 2 - 4 tone ustrezne organske mase na hektar. Dodajamo pa še mineralna gnojila: 100 do 160 kg na hektar dušika, ki ga dodamo vsaj v treh obrokih, 30 kg na hektar fosforja in 80 do 160 kg na hektar kalija. V težjih tleh gnojimo z dušikom lahko že v osnovnem gnojenju, v lažjih bolj peščenih tleh pa ga razdelimo na več obrokov.
Cikorijo posadimo na medvrstne razdalje 40 x 35 cm. Med vegetacijo je pomembno okopavanje sadik in namakanje.
Varstvo rastlin se vrši na prisotnost pepelaste plesni, talnih škodljivcev in bakterioze, ki se lahko bolj pogosto pojavi v jesensko zimskem času. V jesensko zimski pridelavi cikorijo pobiramo, ko formira polne visoke rozete. Zelo uspešna je lahko pridelava v plastenjakih, ko zaključimo s pobiranjem plodovk.
Zelo pomemben element v prehrani rastlin je kalcij, še posebno v fazi oblikovanja rozet, predvsem zato, da dosegamo kvalitetne pridelke in boljše skladiščenje cikorije.

Priprava za trg

Cikorijo odrežemo, ko oblikuje polno, visoko in pokončno rozeto, očistimo jo starih in uvelih zunanjih listov, tako da sortiramo lepo oblikovane visoke rozete v plastične zabojčke. Cikorijo lahko skladiščimo pri 3 do 5 °C in 90 % relativni zračni vlagi le za 7 do 12 dni. Za dlje časa ga lahko skladiščimo edino v pogojih kontrolirane atmosfere v hladilnicah. To pomeni, da moramo poskrbeti za ustrezno dovajanje kisika in ogljikovega dioksida v hladilne komore.

Sorte: Katia F1 (Semencoop), Catalogna frastagliata (Esasem), Sangria, Catalogna Chioggia Giant.

Zdravilne učinkovine

Cikorija je zdravilna rastlina za pripravo okusnih solat. Uživanje cikorije ima terapevtske učinke na telo. Zaradi bogate vsebnosti vlaknin veže in čisti strupe iz telesa. Ugodno vpliva na delovanje žolčnika. Zaradi vsebnosti zdravilne učinkovine inulin znižuje sladkor v krvi in jo priporočamo v prehrani sladkornih bolnikov.

KGZS – ZAVOD GO: Jana Bolčič, u.d.i.kmetijstva

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki