Odstranjevanje listov

Datum: 23.6.2011

Odstranjevanje listov v območju grozdja je pomemben ukrep v vinogradih. Za omenjeno zeleno delo je važno, da ne zamudimo primernega časa. Pravi čas za to opravilo je do zapiranja grozdov. Če odstranim liste v tem obdobju, vplivamo na ojačanje jagodne kožice, ki bo v času največjih poletnih pripek konec julija in v avgustu odporna na sončno obsevanje in ne bo prišlo do ožigov.

Odstranjevanje listov v območju grozdja mora biti zmerno. Pri pretiranem odstranjevanju listov izgubimo preveč asimilacijske površine, grozdje pa izpostavimo sončnim ožigom. Z zmernim odstranjevanjem pa dosežemo boljšo osvetlitev listja in grozdja, večjo zračnost trsa, boljšo obarvanost rdečih sort, zmanjšamo možnost glivičnih okužb. Najprej odstranimo stare, poškodovane liste; in sicer 1-2 lista v območju grozdja. Velja pravilo, da pri belih sortah odstranimo liste na senčni strani trsa, da ohranimo aromatične snovi, pri rdečih pa na sončni strani, da izboljšamo obarvanost. V vinogradih, kjer se pogostokrat pojavljajo ožigi, odstranimo liste na senčni strani, na sončni pa jih pustimo ne glede na sorto. Listov ne odstranjujemo, če je rast trt slaba in če je listov malo.

Pripravili: Mojca Mavrič Štrukelj, Majda Brdnik

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki