Varstvo vinske trte

Napotki za varstvo vinske trte z dne 29. marec 2012

AKARINOZA IN OIDIJ

Razvoj vinske trte je v preteklih dneh zelo napredoval in je zelo odvisen od lege in sorte. Nekatere sorte (Chardonnay, Zelen, Vitovska grganja), so NA IZPOSTAVLJENIH LEGAH že v fazi brstenja (D-E po Baggiolini-ju. oziroma v fazi 08-12 po BBCH).

V vinogradih s sortami, ki pozno odganjajo (Malvazija) in so še v fazi (B-C po Baggiolini-ju.) lahko še vedno lahko uporabimo žvepleno apneno brozgo v 20-25 % konc. ali pripravke na osnovi močljivega žveplo v 1,6% konc.

Pripravki na osnovi žvepla dobro delujejo, če je v času škropljenja in nekaj dni po njem toplo vreme (temp. nad 15 °C). Škropimo le tiste vinograde, kjer smo imeli v prejšnjem letu težave z akarinozo ali oidijem vinske trte.

Pripravil: dr. Ivan Žežlina

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki