Varstvo vinske trte
Napotki za varstvo vinske trte z dne 29. marec 2012
AKARINOZA IN OIDIJ
Razvoj vinske trte je v preteklih dneh zelo napredoval in je zelo odvisen od lege in sorte. Nekatere sorte (Chardonnay, Zelen, Vitovska grganja), so NA IZPOSTAVLJENIH LEGAH že v fazi brstenja (D-E po Baggiolini-ju. oziroma v fazi 08-12 po BBCH).
V vinogradih s sortami, ki pozno odganjajo (Malvazija) in so še v fazi (B-C po Baggiolini-ju.) lahko še vedno lahko uporabimo žvepleno apneno brozgo v 20-25 % konc. ali pripravke na osnovi močljivega žveplo v 1,6% konc.
Pripravki na osnovi žvepla dobro delujejo, če je v času škropljenja in nekaj dni po njem toplo vreme (temp. nad 15 °C). Škropimo le tiste vinograde, kjer smo imeli v prejšnjem letu težave z akarinozo ali oidijem vinske trte.
Pripravil: dr. Ivan Žežlina
Panoge
- Agrarna ekonomika
- Ekološko kmetovanje
- Gozdarsko svetovanje
- Oljkarstvo
- Poljedelstvo
- Projekti
- Ribištvo
- Sadjarstvo
- Varstvo rastlin
- Vinarstvo
- Vinogradništvo
- Zelenjadarstvo
- Živinoreja
Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica
Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260