Varstvo vinske trte

Napotki za varstvo vinske trte z dne 23. marec 2012

AKARINOZA IN OIDIJ

Razvoj vinske trte je v preteklih dneh zelo napredoval in je zelo odvisen od lege in sorte. Nekatere sorte (Chardonnay, Zelen, Vitovska grganja), so NA IZPOSTAVLJENIH LEGAH že v fazi brstenja (C po Baggiolini-ju. oziroma v fazi 08 po BBCH).

Priporočamo, da take vinograde, kjer ste imeli v prejšnjem letu težave z akarinozo in oidijem poškropite s sredstvi na osnovi močljivega žvepla v 1,6% konc..

V vinogradih , ki so v fazi (B-C po Baggiolini-ju.) lahko uporabite žvepleno apneno brozgo v 20-25 % konc.. Pripravki na osnovi žvepla dobro delujejo, če je v času škropljenja in nekaj dni po njem toplo vreme (temp. nad 15 °C).

Pripravil: dr. Ivan Žežlina

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki