Rast grozdnih jagod in približevanje fazi zorenja
Datum: 21.07.2017
VINOGRADNIŠTVO - rast grozdnih jagod in približevanje fazi zorenja
Trta je v fenofazi po BBCH 79 – jagode se med seboj dotikajo in jagode volumsko povečujejo. Tej fazi sledi že faza zorenja. Če v tej fazi v tleh ni dovolj vode, se jagode slabše razvijajo.
Zato moramo poskrbeti za preprečevanje izgube vode iz tal – mulčenje negovane ledine in plitva obdelava s prekinitvijo por ter zmanjševanje transpiracije preko listov , kar je po večini že opravljeno v naših vinogradih. Kjer je možnost kapljičnega namakanja, se naj to koristi. Zaradi visokih temperatur se pojavljajo že tudi ožigi na jagodah, zato ne opravljamo nobenega razlistanja.
Mlade trte razbremenimo prevelikega števila grozdov, da dobro razvijejo koreninski sistem.
Fazi razvoja jagod pa že sledi dozorevanje grozdja , kjer se jagode začnejo mehčati in pri zgodnjih sortah je to že na pragu.
Tudi letos se pojavlja kap vinske trte, zato te trte odstranimo in uničimo; če gre za del rastline porežemo do zdravega (ni zaznati trohnobe v lesu) in jih označimo.
Pripravila: Majda Brdnik
Panoge
- Agrarna ekonomika
- Ekološko kmetovanje
- Gozdarsko svetovanje
- Oljkarstvo
- Poljedelstvo
- Projekti
- Ribištvo
- Sadjarstvo
- Varstvo rastlin
- Vinarstvo
- Vinogradništvo
- Zelenjadarstvo
- Živinoreja
Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica
Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260