Sprememba zakona o vinu

SPREMEMBA ZAKONA O VINU (UL RS št.111/2013), ki začne veljati 11.1.2014 prinaša spremembe pri prometu z odprtim vinom, pristojnostih vinarske inšpekcije in kaznih za kršitve.

Pridelovalci, ki bodo želeli prodajati nevstekleničeno vino od 11.1.2014 naprej bodo to vino lahko prodajali le sami v svojem obratu ali na dodatni lokaciji.
Edina razlika je v tem, da se bodo morali pridelovalci sedaj registrirati za stekleničenje, da bodo lahko dobili odločbo za stekleničeno vino in tega prodali gostincem.

Gostinci bodo od tega datuma naprej v prekršku, če bodo nudili vino, ki bo imelo izdano odločbo za nevstekleničeno vino od tega datuma naprej.
Izven vinorodnega okoliša že do sedaj niso prodajali odprtega vina.
V gostinskih obratih bodo lahko še naprej točili vino iz katerekoli originalne embalaže direktno v kozarec, v vrče, ki jih odnesejo na mizo, ali pa preko šankomata.

Obrazložitev glede točenja nevstekleničenga vina je naslednja: Novela Zakona o vinu med drugim določa tudi prepoved točenja neustekleničenega vina v gostinskih lokalih.
V zvezi s tem je treba poudariti, kaj se šteje za ustekleničeno vino. V skladu s Pravilnikom o označevanju in embalaži vina je ustekleničeno vino tisto, ki je v ustrezni zaprti embalaži, opremljeni z ustrezno oznako (etiketo s podatki o kakovosti, poreklu, pridelovalcu,…). Za ustrezno embalažo se šteje vsaka posoda, ustrezna za hrambo živil, pri čemer veljajo za vina s poreklom naslednje omejitve:

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki