Varstvo sadnega drevja
Napotki za varstvo in tehnološke ukrepe pri sadnem drevju z dne 1. avgust 2013
ŠKROPLJENJE BRESKEV IN NEKTARIN
Ulov breskovega zavijača na feromonske vabe je še vedno velik, povečal se je tudi ulov breskovega molja. Proti obema škodlivcema lahko škropimo le še najbolj pozne sorte breskev. V nasadih kjer je od zadnjega škropljenja minilo več kot 14 dni lahko uporabite pripravek AFFIRM v odmerku 3-4 kg/ha ali STEWARD v odmerku 0,17-0,34 L/ha. Oba pripravka imata 7 dni karence. Za zmanjševanje gnitja plodov, ki jih povzročajo sadne gnilobe in plodova monilija priporočamo škropljenje s pripravki: Chorus 50 WG v odmerku 0,6 kg/ha (karenca 7 dni), Teldor SC 500 v odmerku 1,5 l/ha ali Rovral aquaflo v odmerku 1,5 - 2,25 l/ha (za oba je karenca 3 dni). Ta ukrep je še posebej priporočljiv na območju Spodnje Vipavske dolino, kjer so bile najdene okužbe s plodovo monilijo.
Nekatera našteta sredstva so čebelam nevarna, zato je treba pred tretiranjem odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Upoštevati je potrebno tudi predpise s področja varstva voda. Pazite na karenco uporabljenih fitofarmacevtskih sredstev!
ČEŠPLJE IN SLIVE
Češpljev zavijač
Ulov češpljevega zavijača na območju Brkinov je nekoliko upadel, še vedno pa je nad pragom škodljivosti. Priporočamo ponovno škropljenje s pripravkom CORAGEN v odmerku 0,3 l/ha, če je od zadnjega škropljenja minilo več kot 2 do 3 tedne. Pripravek Coragen lahko uporabimo dvakrat v rastni sezoni.
Pri uporabi pripravkov, ki so strupeni za čebele, je treba pred tretiranjem odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Upoštevati je potrebno tudi predpise s področja varstva voda.
Pripravil:dr.Ivan Žežlina
Panoge
- Agrarna ekonomika
- Ekološko kmetovanje
- Gozdarsko svetovanje
- Oljkarstvo
- Poljedelstvo
- Projekti
- Ribištvo
- Sadjarstvo
- Varstvo rastlin
- Vinarstvo
- Vinogradništvo
- Zelenjadarstvo
- Živinoreja
Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica
Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260