Varstvo sadnega drevja

Napotki za varstvo in tehnološke ukrepe pri sadnem drevju z dne 12. julij 2012

ŠKROPLJENJE BRESKEV IN NEKTARIN

Pri poznih sortah breskev in nektarin je še potrebno paziti na redna škropljenja proti breskovemu škrlupu. Za te namene lahko uporabimo pripravka Kumulus DF ali Thiovit Jet v 0,3-0,5% koncentraciji.
Ulov metuljčkov breskovega zavijača na feromonske vabe se je zelo povečal zato priporočamo, da proti omenjenemu škodljivcu uporabite pripravka AFFIRM v količini 3-4 kg/ha ali CORAGEN v količini 0,3 l/ha.
Izjema so le tisti nasadi breskev in nektarin, kjer smo se odločili za uporabo metode zavajanja breskovega zavijača s feromoni ECODIAN CM.
Za podrobnejše informacije o pravilni uporabi ECODIAn-a CM pokličite ustrezne službe na Kmetijsko gozdarskem zavodu v Novi Gorici ali podjetje Karsia d.o.o..
Nekatera našteta sredstva so čebelam nevarna, zato je treba pred tretiranjem odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline.
Upoštevati je potrebno tudi predpise s področja varstva voda.
Pazite na karenco uporabljenih fitofarmacevtskih sredstev!

ČEŠPLJE IN SLIVE

Tudi v nasadih češpelj in sliv se na feromonske vabe lovi veliko metuljčkov češpljevega zavijača, zato priporočamo uporabo pripravka CORAGEN v količini 0,3 l/ha, če je od zadnjega škropljenja že minilo tri do štiri tedne. Pripravek Coragen lahko uporabimo dvakrat v rastni sezoni.
Pri uporabi pripravkov, ki so strupeni za čebele, je treba pred tretiranjem odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Upoštevati je potrebno tudi predpise s področja varstva voda.

Pripravil: dr. Ivan Žežlina

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki