Varstvo sadnega drevja

Napotki za varstvo in tehnološke ukrepe pri sadnem drevju z dne 05. maj 2017

OBVESTILO O VARSTVU ČEŠENJ IN VIŠENJ

Plodova vinska mušica (Drosophila suzukii)

Nekatere zgodnje sorte češenj so že začele zoreti. V prehranskih pasteh smo na območju Vipavske doline že zabeležili prvi pojav plodove vinske mušice. Škodljivcu za razvoj ustreza deževno vreme ter temperature med 20 in 25° C. Zaradi tega svetujemo dodatno spremljanje škodljivca s prehranskimi pastmi.

Če ste v nasadih češenj opazili pojav plodove vinske mušice predlagamo škropljenje dreves z registriranimi sredstvi. Dosledno upoštevajte karenco pripravka.

Pripravki namenjeni zatiranju plodove vinske mušice:

Sredstvo Odmerek ali koncentracija Karenca (dni)
Imidan 50 WG 1,5 kg/ha 14
Spada 200 EC 2,5 l/ha 14
*Laser 240 EC 0,3 l/ha (pri porabi vode do 1500 l/ha) 7

*Pripravku je bilo izdano izredno dovoljenje za nujne primere in velja od 1.5.2017 do 1.9.2017.

Sredstva so čebelam nevarna zato je treba pred uporabo odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Pred uporabo sredstev pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja!

Navadna sadna gniloba (Monilia fructigena)

Zaradi pogostih padavin lahko pride do pojava sadne gnilobe na češnjah in višnjah. Gnitje plodov zmanjšamo z uporabo spodnjih pripravkov.

Sredstvo Odmerek ali koncentracija Karenca (dni) Uporaba na
Luna experience najvišji dovoljeni odmerek 0,6 l/ha 7 češnje, višnje
Rovral aquaflo 1,5 l/ha 3 češnje
Switch 62,5 WG 0,08 % 7 češnje
Teldor Plus 0,5 l/ha 3 češnje
Teldor SC 500 0,5 l/ha 3 češnje
Pazite na varstvo čebel. Omenjena sredstva sicer niso strupena za čebele, priporočamo pa, da zaradi morebitnega odvračalnega učinka z njimi škropite v večernem času, ko na cvetovih ni čebel. Pred uporabo sredstva pozorno preberite navodila in dosledno upoštevajte opozorila za varovanje okolja!

Pripravil: dr. Marko Devetak

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki