Varstvo sadnega drevja

Obvestila za varstvo pri pridelavi koščičarjev z dne 1. december 2016

OBVESTILO O VARSTVU MARELIC PRED POZEBO

Do konca januarja je priporočljivo z apnenim beležem pobeliti debla in debelejše veje marelic. Na ta način jih zavarujemo pred prezgodnjim odganjanjem in pozebo, ki je najpogostejši vzrok za nenadno odmiranje dreves ali kap marelic.

Belež lahko pripravimo tudi sami. Zmešamo 10 kg jupola ali podobnega beleža in 0,40 kg bordojske brozge. S tako pripravljenim belilom pobelimo debla in spodnje dele ogrodnih vej.
Če debla in spodnje dele ogrodnih vej škropimo, pa uporabimo sledeče količine omenjenih sestavin: v 10-ih litrih vode zmešamo 2,5 kg jupola ali podobnega beleža in 0,1 kg bordojske brozge.

OBVESTILO O ZATIRANJU MALEGA ZIMSKEGA PEDICA

Gosenice malega zimskega pedica povzročajo škodo spomladi, ko obžirajo liste in plodove sadnega drevja. Najpogosteje so prizadete češnje in marelice, ki rastejo v bližini gozdov. Škodljivca lahko zatiramo z uporabo lepljivih trakov, ki jih lepimo okrog debel dreves. Na ta način preprečimo samicam dostop v drevesno krošnjo in posledično odlaganje jajčec. Za pripravo lepljivih trakov je primerno tudi lepilo za miši.

Pripravil: dr. Marko Devetak

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki