Varstvo sadnega drevja

Obvestila za varstvo in tehnološke ukrepe pri sadnem drevju z dne 29. julij 2016

OBVESTILA O VARSTVU PEČKATEGA SADJA

Hruške in jablane

Plodovi jablan in hrušk na Primorskem dosegajo polovico do 70 % končne velikosti (BBCH 75-77).

Škrlup

Še naprej priporočamo redna škropljenja proti škrlupu, priporočeni razmiki med škropljenji so v tem času 10 – 14 dni. Prilagoditi jih je potrebno lokalnim vremenskim razmeram in zdravstvenemu stanju nasadov. V tem času svetujemo uporabo kontaktnih fungicidov na osnovi snovi aktivnih snovi kaptan in tiram. Uporabite lahko pripravke: Merpan 80 WDG v odmerku 1,88 kg/ha, Orthocide 80 WG v odmerku 2,0 kg/ha, Scab 80 WG v odmerku 1,9 kg/ha ali pripravek Tiram 80 WG v odmerku 3 kg/ha. Našteti pripravki tudi preprečujejo gnitje plodov, zato je v primeru neurij s sodro ali točo, potrebno nasade takoj poškropiti z enim od navedenih sredstev.

Jabolčni zavijač

V tem tednu smo zabeležili velik ulov jabolčnega zavijača na območju Brkinov (Čelje in Pregarje) ter na nekaterih lokacijah v Vipavski dolini (Prvačko polje). Škropljenje proti jabolčnem zavijaču svetujemo na območjih, kjer je presežen prag škodljivosti ter je od zadnjega škropljenja minilo več kot 14 dni. Uporabite lahko naslednje: Coragen v odmerku 0,27 l/ha, Affirm v odmerku 4 kg/ha, Calypso SC 480 v odmerku 0,3 l/ha, Mospilan 20 SG, Mospilan SG ali Moksycan 20 SG v 0,04 % konc. ali pripravek Steward v odmerku 225 g/ha. Pri uporabi sredstev, ki so čebelam nevarna je potrebno pred tretiranjem odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Upoštevati je potrebno tudi vodne in druge varnostne pasove.

Hrušev ožig

Z namenom zgodnjega odkrivanja znakov morebitnih okužb s hruševim ožigom priporočamo, da redno pregledujete sadovnjake jablan in hrušk in sadne vrtove, ter da v primeru suma na ožig obvestite fitosanitarno inšpekcijo ali službo za varstvo rastlin na Kmetijsko-gozdarskem zavodu v Novi Gorici (tel. 3351200).

Več informacij dobite na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Pripravila: Mojca Rot

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki