Varstvo koščičastega sadja

Obvestila za varstvo in tehnološke ukrepe pri sadnem drevju z dne 20. julij 2016

OBVESTILA O VARSTVU KOŠČIČASTEGA SADJA

Plodova vinska mušica

Priporočamo, da v vse nasade koščičarjev in jagodičevja, ki bodo pričeli z zorenjem obesite lovilne pasti z namenom ugotavljanja prisotnosti plodove vinske mušice. Lovilne pasti pripravimo tako, da v pollitrske plastenke ali druge posode v zgornji polovici navrtamo večje število luknjic premera 4-6 mm (ne večje, da preprečimo vstop večjih žuželk) in v vsako nalijemo približno 1 dl jabolčnega kisa ali mešanico jabolčnega kisa in vina v razmerju 3:1. Kisu oz. mešanici dodamo žlico sladkorja na 1 liter tekočine in nekaj kapljic sredstva za pomivanje posode, ki zmanjšuje površinsko napetost vode in pospeši utapljanje muh. Približno 1 dl kisa oz. mešanice nalijemo v pollitrsko plastično steklenico. Posoda mora biti na vrhu zamašena. Lovne pasti obesimo v drevesno krošnjo.
Plodova vinska mušica je zelo podobna ostalim vinskim mušicam, v dolžino meri 2 do 3 mm, je rumenorjave barve in ima rdeče oči. Samci imajo na konici kril črno pego, po čemer se ločijo od ostalih vinskih mušic. Če sumite na prisotnost plodove vinske mušice v nasadih koščičarjev in jagodičevja oz. če imate težave z njenim prepoznavanjem, se obrnite na Službo za varstvo rastlin na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica.

O škodljivcu si lahko več preberete na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin ali na spletni strani Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica.

Če ste v svojih nasadih koščičarjev opazili pojav plodove vinske mušice priporočamo, da nasade tretirate s sredstvi, ki imajo ustrezno dovoljenje za te namene. Škropljenje opravimo glede na čas zorenja posamezne sorte. Dosledno upoštevajte karenco uporabljenega sredstva. Uporabite lahko:

Sredstvo Odmerek Opombe
Spada 200 EC 2,5 l/ha Upoštevati 50 m netretiran varnostni pas do vodne površine od meje brega voda 1. in 2. reda.
KARENCA: 14 DNI
Laser 240 CS 0,4 l/ha* (breskve, nektarine, marelice, slive)
0,3 l/ha* (češnje, višnje)
*Pri porabi vode 1500 l/ha,
Upoštevati 40 m netretiran varnostni pas do vodne površine od meje brega voda 1. in 2. reda.
KARENCA: 7 DNI
Sredstva so čebelam nevarna zato je treba pred tretiranjem odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Potrebno je upoštevati navodila in sredstva uporabljati v skladu z predpisi (vodni in drugi varnostni pasovi).

Breskve in nektarine

Smo v času intenzivnega zorenja breskev in nektarin, zato je nujno potrebno, da varstvo pred boleznimi in škodljivci prilagodimo glede na različne sorte in čas zorenja.
Škropljenje nasadov proti plodovi oz. sadni moniliji prilagodimo času zorenja. Pri poznih sortah priporočamo še dve škropljenji oziroma še eno škropljenje pri sortah, ki bodo zorele v kratkem. Priporočamo škropljenje v razmaku od 21 do 14 dni pred predvidenim obiranjem in še eno od 7 do 3 dni pred obiranjem. Dosledno moramo spoštovati karenčno dobo uporabljenih sredstev. Uporabimo lahko:

Sredstvo Odmerek ali koncentracija Karenca (dni)
Rovral aquaflo 1,5 - 2,25 l/ha 3
Chorus 50 WG 0,6 kg/ha 7
Prolectus 400 g sredstva na višinski meter krošnje na hektar, pri čemer skupen odmerek sredstva pri enem tretiranju ne sme preseči 1,2 kg/ha (12 g na 100 m2) 1
Switch 62,5 WG 0,08 % (največji dovoljen odmerek za 1 škropljenje je 1 kg/ha) 7
Teldor SC 500 1,5 l/ha 3
Teldor Plus 1,5 l/ha 3
Score 250 EC 0,03 % konc, (max. 0,45 l/ha) 7
Če ste v svojih nasadih breskev in nektarin opazili pojav plodove vinske mušice priporočamo, da proti njej ukrepate. Opozarjamo, da je reprodukcijski ciklus plodove vinske mušice zelo hiter, zato nam ob nepravočasnem ukrepanju lahko povzroča veliko škodo. Priporočamo škropljenje s pripravkom Spada vsaj 14 dni pred obiranjem pridelka in s pripravkom Laser vsaj 7 dni pred obiranjem.
V primeru, da po tretiranju pridelka s pripravkom Spada pade večja količina dežja in nam sredstvo spere, je potrebno pripravek Laser uporabiti dvakrat in sicer: od 14 do 10 dni pred obiranjem in ponovno vsaj 7 dni pred obiranjem.

Uporabite lahko:
Sredstvo Odmerek Opombe
Spada 200 EC 2,5 l/ha Upoštevati 50 m netretiran varnostni pas do vodne površine od meje brega voda 1. in 2. reda.
KARENCA: 14 DNI
Laser 240 CS 0,4 l/ha* (breskve, nektarine, marelice, slive)
0,3 l/ha* (češnje, višnje)
*Pri porabi vode 1500 l/ha,
Upoštevati 40 m netretiran varnostni pas do vodne površine od meje brega voda 1. in 2. reda.
KARENCA: 7 DNI
Sredstva so čebelam nevarna zato je treba pred tretiranjem odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Potrebno je upoštevati navodila in sredstva uporabljati v skladu z predpisi (vodni in drugi varnostni pasovi).
Zelo pomembno je tudi ohranjanje higiene v nasadu. V nasadih, kjer imamo večje število sort je potrebno vse plodove obrati z dreves in jih odnesti iz nasada, sicer so propadajoči plodovi na drevesih in na tleh idealno gojišče za razvoj plodove vinske mušice in monilij. Če tega ne naredimo je učinkovita zaščita praktično onemogočena.

Ulov breskovega zavijača se je v zadnjem tednu zelo povečal in presega prag škodljivosti. Proti breskovemu zavijaču priporočamo uporabo sredstva AFFIRM v količini 3-4 kg/ha ali CORAGEN v količini 0,3 l/ha.
Izjema so le tisti nasadi breskev in nektarin, kjer smo se odločili za uporabo metode zavajanja breskovega zavijača s feromoni ECODIAN CM. Za podrobnejše informacije o pravilni uporabi ECODIAn-a CM pokličite ustrezne službe na Kmetijsko gozdarskem zavodu v Novi Gorici ali podjetje Karsia d.o.o..
Nekatera našteta sredstva so čebelam nevarna, zato je treba pred tretiranjem odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Upoštevati je potrebno tudi predpise s področja varstva voda.

Slive in češplje

Ulov češpljevega zavijača se je v zadnjem tednu povečal in presega prag škodljivosti. Če škropljenja še niste opravili je sedaj skrajni čas za prvo škropljenje proti omenjenemu škodljivcu.
Priporočamo uporabo pripravka CORAGEN, ki ga lahko uporabimo dvakrat v rastni sezoni.
Sredstvo je čebelam nevarno, zato je treba pred tretiranjem odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Upoštevati je potrebno tudi predpise s področja varstva voda.

V nasade obesite lovilne pasti z namenom ugotavljanja prisotnosti plodove vinske mušice!

Pripravil: dr. Ivan Žežlina

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki