Varstvo sadnega drevja

Napotki za varstvo in tehnološke ukrepe pri sadnem drevju z dne 26. maj 2015

Plodova vinska mušica - Drosophila suzukii

O novem škodljivcu si lahko več preberete na na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Podrobnejše podatke najdete tudi v priloženih PDF dokumentih:
Drosophila suzukii - Podatkovni list (PDF),
Drosophila suzukii - Zatiranje (PDF).

ŠKROPLJENJE ČEŠENJ IN VIŠENJ

Češnje in višnje so v fenofazi od debeljenja do zorenja plodov (fenološka faza J po Baggoliniju, oziroma od 79 do 89 po BBCH).

V nasadih češenj opažamo pojav plodove vinske mušice (Drosophila suzukii), ki je že v lanskem letu povzročala velike težave.
Priporočamo, da nasade češenj, ki začenjajo zoreti in kjer se barva spreminja iz rumene na rdečkasto tretirate s sredstvi, ki imajo ustrezno dovoljenje za te namene.
Uporabite lahko:

Sredstvo Odmerek Opombe
Spada 200 EC 2,5 l/ha Upoštevati 50 m netretiran varnostni pas do vodne površine od meje brega voda 1. in 2. reda.
KARENCA: 14 DNI
Laser 240 CS 0,3 l/ha* *Pri porabi vode 1500 l/ha,
Upoštevati 40 m netretiran varnostni pas do vodne površine od meje brega voda 1. in 2. reda.
KARENCA: 7 DNI
Sredstva so čebelam nevarna zato je treba pred tretiranjem odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Potrebno je upoštevati navodila in sredstva uporabljati v skladu z predpisi (vodni in drugi varnostni pasovi).
Priporočamo, da v nasade češenj obesite lovilne pasti z namenom ugotavljanja prisotnosti plodove vinske mušice. Lovilne pasti pripravimo tako, da v pollitrske plastenke ali druge posode v zgornji polovici navrtamo večje število luknjic premera 4-6 mm (ne večje, da preprečimo vstop večjih žuželk) in v vsako nalijemo približno 1 dl jabolčnega kisa ali mešanico jabolčnega kisa in vina v razmerju 3:1. Kisu oz. mešanici dodamo žlico sladkorja na 1 liter tekočine in nekaj kapljic sredstva za pomivanje posode, ki zmanjšuje površinsko napetost vode in pospeši utapljanje muh. Približno 1 dl kisa oz. mešanice nalijemo v pollitrsko plastično steklenico. Posoda mora biti na vrhu zamašena. Lovne pasti obesimo v drevesno krošnjo.
Plodova vinska mušica je zelo podobna ostalim vinskim mušicam, v dolžino meri 2 do 3 mm, je rumenorjave barve in ima rdeče oči. Samci imajo na konici kril črno pego, po čemer se ločijo od ostalih vinskih mušic. Če sumite na prisotnost plodove vinske mušice v nasadih češenj in višenj oz. če imate težave z njenim prepoznavanjem, se obrnite na Službo za varstvo rastlin na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica.

O novem škodljivcu si lahko več preberete na na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Podrobnejše podatke najdete tudi v priloženih PDF dokumentih:
Drosophila suzukii - Podatkovni list (PDF),
Drosophila suzukii - Zatiranje (PDF).

Češnjeva muha

Češnjeva muha se lovi na celotnem območju Primorske, zato je v proizvodnih nasadih češenj sedaj pravi čas za zatiranje češnjeve muhe na tistih sortah, ki bodo zorele konec prve dekade junija in v drugi dekadi junija.
V integrirani pridelavi je dovoljena uporaba kontaktnega sredstva Spada 200 EC v odmerku 2,5 l/ha, ki ima 14 dni karence in sredstva Mospilan 20 SG v količini 0,375 kg/ha, ki ima 14 dni karence.
Dosledno upoštevajte karenčno dobo uporabljenih sredstev. Navedena sredstva so čebelam nevarna, zato je treba pred tretiranjem odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Upoštevajte predpise s področja varstva voda!
Za zatiranje češnjeve muhe lahko uporabimo tudi pripravek Naturalis, ki je izdelan na osnovi glive Beauveria bassiana in spada med t.i. biološke pripravke ter nima karence. Uporablja se v 0,15 % koncentraciji. Uporabiti pa ga je potrebno vsaj trikrat zaporedoma v 4 do 7 dnevnih razmikih od časa spreminjanja barve iz rumene v rdečkasto. Njegova uporaba je smiselna pri ekološki pridelavi. Na vrtovih škropljenje odsvetujemo, priporočamo pa obešanje rumenih lepljivih plošč, na katere se lovi češnjeva muha. Na vsako drevo obesimo vsaj 10 plošč, in sicer bolj na gosto na vzhodno in južno stran krošnje. Ko češnje oberemo, rumene kartone odstranimo, ker se sicer nanje lovijo tudi nekatere koristne žuželke.

Sadna gniloba

Deževno vreme v zadnjih dneh vpliva na močnejši pojav sadne gnilobe na plodovih češenj.
Za zmanjševanje gnitja plodov svetujemo uporabo sledečih pripravkov:

Fitofarm. sredstvo Odmerek Karenca (dni) Opombe
Rovral aquaflo *** 1,5 l/ha 3 *** Upoštevati 30 m netretiran varnostni pas do vodne površine od meje brega voda 1. in 2. reda.
Topsin-M **** 1 kg/ha 14 **** Upoštevati 40 m netretiran varnostni pas do vodne površine od meje brega voda 1. in 2. reda.
Teldor SC 500 ***** 0,5 l/ha 3 ***** odmerek 0,5 l/ha in na 1 m višine krošnje
Switch 62,5 WG*** 0,8 %, max 1 kg/ha 7 *** Upoštevati 30 m netretiran varnostni pas do vodne površine od meje brega voda 1. in 2. reda.
Luna experience*** max. 0,6 l/ha 7 *** Upoštevati 30 m netretiran varnostni pas do vodne površine od meje brega voda 1. in 2. reda.

Pripravil: dr. Ivan Žežlina

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki