Varstvo sadnega drevja

Napotki za varstvo in tehnološke ukrepe pri sadnem drevju z dne 18. maj 2015

ČEŠNJE IN VIŠNJE: Plodova vinska mušica

V nasadih zgodnjih sort češenj (npr. Burlat) smo zaznali pojav plodove vinske mušice (Drosophila suzukii), ki je že v lanskem letu povzročala velike težave.
Priporočamo, da nasade češenj, ki začenjajo zoreti in kjer se barva spreminja iz rumene na rdečkasto tretirate s sredstvi, ki imajo ustrezno dovoljenje za te namene.
Uporabite lahko:

Sredstvo Odmerek Opombe
Spada 200 EC 2,5 l/ha Upoštevati 50 m netretiran varnostni pas do vodne površine od meje brega voda 1. in 2. reda.
KARENCA: 14 DNI
Laser 240 CS 0,3 l/ha* *Pri porabi vode 1500 l/ha,
Upoštevati 40 m netretiran varnostni pas do vodne površine od meje brega voda 1. in 2. reda.
KARENCA: 7 DNI
Sredstva so čebelam nevarna zato je treba pred tretiranjem odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Potrebno je upoštevati navodila in sredstva uporabljati v skladu z predpisi (vodni in drugi varnostni pasovi).

Priporočamo, da v nasade češenj obesite lovilne pasti z namenom ugotavljanja prisotnosti plodove vinske mušice. Lovilne pasti pripravimo tako, da v pollitrske plastenke ali druge posode v zgornji polovici navrtamo večje število luknjic premera 4-6 mm (ne večje, da preprečimo vstop večjih žuželk) in v vsako nalijemo približno 1 dl jabolčnega kisa ali mešanico jabolčnega kisa in vina v razmerju 1:1. Kisu oz. mešanici dodamo žlico sladkorja na 1 liter tekočine in nekaj kapljic sredstva za pomivanje posode, ki zmanjšuje površinsko napetost vode in pospeši utapljanje muh. Približno 1 dl kisa oz. mešanice nalijemo v pollitrsko plastično steklenico. Posoda mora biti na vrhu zamašena. Lovne pasti obesimo v drevesno krošnjo.

Plodova vinska mušica je zelo podobna ostalim vinskim mušicam, v dolžino meri 2 do 3 mm, je rumenorjave barve in ima rdeče oči. Samci imajo na konici kril črno pego, po čemer se ločijo od ostalih vinskih mušic. Če sumite na prisotnost plodove vinske mušice v nasadih češpelj in sliv oz. če imate težave z njenim prepoznavanjem, se obrnite na Službo za varstvo rastlin na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica.

Pripravil: dr. Ivan Žežlina

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki