Škropljenje lupinarjev

Napotki za varstvo in tehnološke ukrepe pri sadnem drevju z dne 30. julij 2015

Oreh

Zaznali smo let orehove muhe. Njene ličinke lahko zaradi poškodb na zunanjem delu plodov povzročijo veliko škodo. Za zatiranje orehove muhe sta na voljo pripravka Laser 240 SC in Calypso SC 480.
Sedaj je čas za uporabo pripravka Laser 240 SC z namenom zmanjševanja napada orehove muhe v največjem dovoljenem odmerku 0,15 l/ha pri porabi vode do 3 l na odraslo drevo. Škropilni brozgi dodamo ustrezen prehranski atraktant (npr. Nu-Lure) skladno z navodilom za uporabo, ki služi kot vaba za orehovo muho. S to mešanico tretiramo le spodnjo tretjino krošnje na vzhodni strani. Tretiranje se lahko ponovi še enkrat ali dvakrat v presledkih enega do dveh tednov.
Sredstvo je nevarno za čebele, zato je treba pred tretiranjem odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Potrebno je upoštevati navodila in sredstva uporabljati v skladu z predpisi (vodni in drugi varnostni pasovi).

Navodila za uporabo so objavljena tudi na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Navzočnost orehove muhe sicer ugotavljamo z rumenimi lepljivimi ploščami, ki jih obesimo na drevesa. Namestitev večjega števila rumenih plošč na drevo že samo po sebi deloma zmanjša napad škodljivca, kar pride v poštev v vrtovih in tam, kjer škropljenje ni mogoče.

Pripravila: Mojca Rot

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki