Varstvo sadnega drevja

Napotki za varstvo in tehnološke ukrepe pri sadnem drevju z dne 17. julij 2015

ŠKROPLJENJE KOŠČIČASTEGA SADJA

Breskve in nektarine

Plodova vinska mušica in drugi povzročitelji poškodb na plodovih

V nasadih breskev in nektarin opažamo gnitje plodov, ki ni samo posledica napada plodove vinske mušice, ampak tudi nekaterih drugih žuželk, ki poškodujejo plodove. V nasadih, kjer se omenjeno gnitje pojavlja in pri sortah, ki bodo zorele čez 3 tedne, svetujemo, da opravite škropljenje s pripravkom Spada v odmerku 2,5 l/ha. Pripravek ima 14 dni karence. Omenjeno sredstvo deluje na plodovo vinsko mušico, breskovega zavijača ter tudi na nekatere druge povzročitelje poškodb na plodovih breskev in nektarin. Pri sortah, ki bodo zorele v zadnji dekadi meseca julija lahko še uporabite pripravek Laser 240 CS v odmerku 0,4 l/ha, ki ima 7 dni karence. Poleg insekticidov svetujemo tudi uporabo fungicidov, ki zmanjšujejo gnitje.

Sredstvo Odmerek ali konc. Karenca (dni)
Rovral aquaflo 1,5 - 2,25 l/ha 3
Chorus 50 WG 0,6 kg/ha 7
Prolectus 400 g sredstva na višinski meter krošnje na hektar, pri čemer skupen odmerek sredstva pri enem tretiranju ne sme preseči 1,2 kg/ha (12 g na 100 m2) 1
Switch 62,5 WG 0,08 % (največji dovoljen odmerek za 1 škropljenje je 1 kg/ha) 7
Teldor SC 500 1,5 l/ha 3

Pri uporabi sredstev, ki so so čebelam nevarna je treba pred tretiranjem odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Potrebno je upoštevati navodila in sredstva uporabljati v skladu z predpisi (vodni in drugi varnostni pasovi). Dosledno upoštevajte karenco za posamezna FFS!

Priporočamo, da v nasade breskev in nektarin obesite lovilne pasti z namenom ugotavljanja prisotnosti plodove vinske mušice. Lovilne pasti pripravimo tako, da v pollitrske plastenke ali druge posode v zgornji polovici navrtamo večje število luknjic premera 4-6 mm (ne večje, da preprečimo vstop večjih žuželk) in v vsako nalijemo približno 1 dl jabolčnega kisa ali mešanico jabolčnega kisa in vina v razmerju 3:1. Kisu oz. mešanici dodamo žlico sladkorja na 1 liter tekočine in nekaj kapljic sredstva za pomivanje posode, ki zmanjšuje površinsko napetost vode in pospeši utapljanje muh. Približno 1 dl kisa oz. mešanice nalijemo v pollitrsko plastično steklenico. Posoda mora biti na vrhu zamašena. Lovne pasti obesimo v drevesno krošnjo.
Plodova vinska mušica je zelo podobna ostalim vinskim mušicam, v dolžino meri 2 do 3 mm, je rumenorjave barve in ima rdeče oči. Samci imajo na konici kril črno pego, po čemer se ločijo od ostalih vinskih mušic. Če sumite na prisotnost plodove vinske mušice v nasadih češenj in višenj oz. če imate težave z njenim prepoznavanjem, se obrnite na Službo za varstvo rastlin na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica.

O novem škodljivcu si lahko več preberete na na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Breskov zavijač

Ulov breskovega zavijača je v tem tednu zelo majhen, pod pragom škodljivosti, zato ukrepanje proti škodljivcu ni potrebno.

Češpljev zavijač

V zadnjem tednu smo zabeležili povečan ulov češpljevega zavijača na območju Goriških Brd, kjer je bil tudi presežen prag škodljivosti. Za zatiranje omenjenega škodljivca lahko uporabite pripravek Coragen v odmerku 0,3 l/ha.
Pri uporabi sredstev, ki so so čebelam nevarna je treba pred tretiranjem odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Potrebno je upoštevati navodila in sredstva uporabljati v skladu z predpisi (vodni in drugi varnostni pasovi).

Pripravila: Mojca Rot

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki