Varstvo sadnega drevja

Napotki za varstvo in tehnološke ukrepe pri sadnem drevju z dne 07. julij 2015

ŠKROPLJENJE KOŠČIČASTEGA SADJA

Plodova vinska mušica

V nasadih zgodnejših sort breskev opažamo pojav plodove vinske mušice (Drosophila suzukii), ki je že v lanskem letu povzročala velike težave.
Priporočamo tretiranje nasadov tistih sort breskev in nektarin, ki bodo zorele konec druge in v tretji dekadi julija. Uporabite lahko:

Sredstvo Odmerek Opombe
Spada 200 EC 2,5 l/ha Upoštevati 50 m netretiran varnostni pas do vodne površine od meje brega voda 1. in 2. reda.
KARENCA: 14 DNI
Laser 240 CS 0,4 l/ha* - za breskve, nektarine, marelice in slive *Pri porabi vode 1500 l/ha,
Upoštevati 40 m netretiran varnostni pas do vodne površine od meje brega voda 1. in 2. reda.
KARENCA: 7 DNI
Sredstva so čebelam nevarna zato je treba pred tretiranjem odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Potrebno je upoštevati navodila in sredstva uporabljati v skladu z predpisi (vodni in drugi varnostni pasovi).

Priporočamo, da v nasade breskev in marelic obesite lovilne pasti z namenom ugotavljanja prisotnosti plodove vinske mušice. Lovilne pasti pripravimo tako, da v pollitrske plastenke ali druge posode v zgornji polovici navrtamo večje število luknjic premera 4-6 mm (ne večje, da preprečimo vstop večjih žuželk) in v vsako nalijemo približno 1 dl jabolčnega kisa ali mešanico jabolčnega kisa in vina v razmerju 3:1. Kisu oz. mešanici dodamo žlico sladkorja na 1 liter tekočine in nekaj kapljic sredstva za pomivanje posode, ki zmanjšuje površinsko napetost vode in pospeši utapljanje muh. Približno 1 dl kisa oz. mešanice nalijemo v pollitrsko plastično steklenico. Posoda mora biti na vrhu zamašena. Lovne pasti obesimo v drevesno krošnjo.
Plodova vinska mušica je zelo podobna ostalim vinskim mušicam, v dolžino meri 2 do 3 mm, je rumenorjave barve in ima rdeče oči. Samci imajo na konici kril črno pego, po čemer se ločijo od ostalih vinskih mušic. Če sumite na prisotnost plodove vinske mušice v nasadih češenj in višenj oz. če imate težave z njenim prepoznavanjem, se obrnite na Službo za varstvo rastlin na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica.

O novem škodljivcu si lahko več preberete na na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Breskve in nektarine

Srednje pozne in pozne sorte breskev in nektarin je potrebno škropiti proti glivičnim obolenjem. Za zatiranje breskove pepelovke priporočamo uporabo pripravkov na osnovi močljivega žvepla, ki ob enem dobro delujejo tudi proti breskovemu škrlupu. Uporabimo lahko:

Sredstvo Odmerek ali konc.
Cosan5 - 7,5 kg/ha
Kumulus DF5 - 7,5 kg/ha
Močljivo žveplo0,3 - 0,6 %
Microthiol special5 - 7,5 kg/ha
Pepelin5 - 7,5 kg/ha
Thiovit jet5 - 7,5 kg/ha
Vindex 80 WG5 - 7,5 kg/ha

Proti sadni moniliji priporočamo uporabo sledečih sredstev:
Sredstvo Odmerek ali konc.
Rovral aquaflo1,5 - 2,25 l/ha
Chorus 50 WG0,6 kg/ha
Topsin M1,0 kg/ha
Prolectus400 g sredstva na višinski meter krošnje na hektar, pri čemer skupen odmerek sredstva pri enem tretiranju ne sme preseči 1,2 kg/ha (12 g na 100m2).
Switch 62,5 WG0,08 % (največji dovoljen odmerek za 1 škropljenje je 1 kg/ha)
Teldor SC 5001,5 l/ha
Potrebno se je držati navodil za uporabo in upoštevati predpise (varstvo voda). Dosledno upoštevajte karenco za posamezna FFS! Pazite na varstvo čebel. Omenjena sredstva sicer niso nevarna za čebele, priporočamo pa, da zaradi morebitnega odvračalnega učinka z njimi škropite pod noč, ko na cvetovih ni čebel.

Ulov breskovega zavijača še vedno presega prag škodljivosti. Če je od zadnjega škropljenja že minilo od 2 do 3 tedne priporočamo uporabo sredstva AFFIRM v količini 3 - 4 kg/ha ali CORAGEN v količini 0,3 l/ha.
Izjema so le tisti nasadi breskev in nektarin, kjer smo se odločili za uporabo metode zavajanja breskovega zavijača s feromoni ECODIAN CM. Za podrobnejše informacije o pravilni uporabi ECODIAn-a CM pokličite ustrezne službe na Kmetijsko gozdarskem zavodu v Novi Gorici ali podjetje Karsia d.o.o.. Nekatera našteta sredstva so čebelam nevarna, zato je treba pred tretiranjem odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Upoštevati je potrebno tudi predpise s področja varstva voda. Dosledno upoštevajte karenco za posamezna FFS!
V nasade obesite lovilne pasti z namenom ugotavljanja prisotnosti plodove vinske mušice!

Pripravil: dr. Ivan Žežlina

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki