Varstvo sadnega drevja

Napotki za varstvo in tehnološke ukrepe pri sadnem drevju z dne 10. marec 2015

Na Primorskem so se v zadnjem tednu dnevne temperature precej dvignile, kar je pospešilo rast in razvoj sadnega drevja. Brstenje je v teku pri vseh vrstah koščičarjev, marelice pa že začenjajo cveteti. Brstijo tudi hruške na izpostavljenih, sončnih legah.

Marelice

Na območju Slovenske Istre in Severne Primorske (predvsem spodnje Vipavske doline in Goriških Brd) so marelice začele cveteti. Zaradi nevarnosti pojava cvetne monilije svetujemo, da nasade pred napovedanimi padavinami poškropite proti omenjeni bolezni.

Uporabite lahko:
- Rovral aquaflo 1,5 l/ha
- Chorus 50 WG 0,5 kg/ha
- Topsin M 1,0 kg/ha
- Duaxo koncentrat 1,1 - 3,3 l/ha
- Switch 62,5 WG 0,08 % (največji dovoljen odmerek za 1 škropljenje je 1 kg/ha)

Pazite na varstvo čebel. Omenjena sredstva sicer niso strupena za čebele, priporočamo pa, da zaradi morebitnega odvračalnega učinka z njimi škropite pod noč, ko na cvetovih ni čebel.

Breskve in nektarine

Breskve in nektarine so v zelo različnih fenoloških fazah. Na zgodnejših legah v Vipavski dolini so v fenofazi C-D po Baggoliniju oz. 09-10 po BBCH (cvetni brsti 51-53 po BBCH). V Slovenski Istri, so cvetni brsti že močno nabrekli (fenofaza D po Baggoliniju oz. 54 po BBCH). Priporočamo, da pred napovedanimi padavinami opravite škropljenje proti breskovi kodravosti z organskimi fungicidi.

Uporabite lahko:
- Ziram 76 WG 3,0 kg/ha
- Syllit 400SC 1,7-2,25 l/ha

V nižjih legah, kjer breskve šele začenjajo brsteti, je še čas za uporabo sredstev na osnovi bakra proti breskovi kodravosti in listni luknjičavosti koščičarjev, seveda, če tega še niste opravili.

Uporabite lahko:
- Champion 50 WG 0,5%
- Cuprablau Z 35 WP 2 kg/ha
- Cuprablau Z ultra WP 1,8 kg/ha
- Bordojska brozga Caffaro 0,95-1,15%
- Kocide 2000 0,25%
- Kocide DF 0,5-0,7%
- Cuproxat 1,0%
- Nordox 75 WG 0,15%

Škropiti je treba temeljito, pri čemur pazimo, da bodo dobro poškropljeni tudi vrhovi dreves. Izberemo dan, ko ni vetra in da je zračna vlažnost nad 60%.
Potrebno se je držati navodil za uporabo in upoštevati predpise (varstvo voda, ipd.)!

Češnje in višnje

Na izpostavljenih, sončnih legah se brsti češenj in višenj že napenjajo, ponekod so že vidni zeleni deli brsta (BBCH 03-05), zato je sedaj pravi čas za prvo škropljenje proti listni luknjičavosti koščičarjev s pripravki na osnovi bakra.
Uporabite lahko:
- Champion 50 WG 0,5-1,0 %
- Cuprablau Z 35 WP 2 kg/ha
- Cuprablau Z ultra WP 1,8 kg/ha
- Bordojska brozga Caffaro 0,95-1,15%

Hruške
Zgodnje sorte hrušk na izpostavljenih legah že začenjajo brsteti, fenofaza B-C po Baggoliniju oz. 07-09 po BBCH. Nasade hrušk, ki že brstijo je potrebno poškropiti z bakrenimi pripravki.
Uporabite lahko:
- Champion 50 WG 0,7%
- Cuprablau Z 35 WP 2 kg/ha
- Cuprablau Z ultra WP 1,8 kg/ha
- Bordojska brozga Caffaro 0,95-1,15%
- Cuproxat 0,75%
- Nordox 75 WG 0,1-0,2%

Pripravki na osnovi bakra so deloma učinkoviti proti hruševemu ožigu, zato je njihova uporaba PRIPOROČLJIVA v vseh intenzivnih in travniških nasadih, kot tudi v sadnih vrtovih, ZELO PRIPOROČLJIVA pa je zlasti na območjih in v nasadih, kjer je prisoten hrušev ožig.

POSEBNO OBVESTILO ZA SADJARJE

Obveščamo vas, da je bilo tudi letos izdano izjemno dovoljenje za fitofarmacevtsko sredstvo Admiral 10 EC za omejevanje številčnosti populacije murvovega kaparja na koščičarjih in ameriškega kaparja na pečkarjih. Uporabljajo ga lahko le registrirani pridelovalci jabolk, hrušk, marelic, breskev in nektarin, ki so sredstvo pravočasno naročili pri zastopniku Hmezad Exim d.o.o.. Sredstvo ni v prosti prodaji.

Zatiranje murvovega kaparja

V nasadih breskev in nektarin ter v nasadih marelic, ki še ne cvetijo in kjer imate težave z murvovim kaparjm, je sedaj primeren čas za zatiranje omenjenega škodljivca. Za ta namen ima izjemno dovoljenje za uporabo pripravek Admiral 10 EC. Admiral lahko uporabimo samo 1 krat v rastni dobi, tretiranja pa morajo biti izvedena v času pred cvetenjem. Sredstvo deluje na prezimele ličinke I. razvojne faze.
Na breskvah, nektarinah in marelicah se sredstvo lahko uporablja v odmerku 35-40 ml na 100 l vode pri izhodiščni porabi vode vsaj 800 l/ha, največji dovoljeni odmerek sredstva pa je 0,32 l/ha.
Sredstvo je strupeno za čebele, zato je treba pred tretiranjem odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Upoštevati je potrebno tudi predpise s področja varstva voda.

Pripravila: Mojca Rot

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki