Varstvo sadnega drevja

Napotki za varstvo in tehnološke ukrepe pri sadnem drevju z dne 20. februarja 2015

PREDSPOMLADANSKO ŠKROPLJENJE MARELIC, BRESKEV IN NEKTARIN

Nočne temperature so še vedno nizke, vendar se dnevne temperature na izpostavljenih, sončnih legah precej dvignejo, kar je pospešilo rast in razvoj sadnega drevja.
Predvsem koščičarji (marelice, breskve in nektarine) so v zelo različnih fenofazah, kar je odvisno od sorte in lege posameznega nasada.

Marelice

Na območju Slovenske Istre in Severne Primorske (predvsem spodnje Vipavske doline in Goriških Brd), so brsti marelic na zgodnejših, sončnih legah že napeti (fenofaza B-C po Baggoliniju oz. 03-10 po BBCH), zato je potrebno opraviti škropljenje proti listni luknjičavosti in drugim boleznim, ki prezimijo na lesu, seveda, če tega še niste naredili pred kratkim.
Prednost dajemo bakrovim pripravkom, ker so deloma učinkoviti tudi proti bakterijskim boleznim. Uporabimo lahko naslednja sredstva v priporočenih odmerkih:
- Champion 50 WG - 0,5-1,0%
- Cuprablau Z 35 WP - 2 kg/ha
- Cuprablau Z ultra WP - 1,8 kg/ha
- Bordojska brozga Caffaro - 0,95-1,15%

Potrebno se je držati navodil za uporabo in upoštevati predpise (varstvo voda, ipd.)!

Breskve in nektarine

Na območju Slovenske Istre in Severne Primorske so brsti pri zgodnjih sortah breskev in nektarin na sončnih legah, v fenofazi B-C po Baggoliniju oz. 03-09 po BBCH, zato je na tem območju v takih nasadih potrebno škropljenje proti breskovi kodravosti in listni luknjičavosti koščičarjev, seveda, če tega še niste naredili pred kratkim.
V hladnejših, ravninskih predelih, kjer so jutranje slane zelo močne in breskve in nektarine še spijo, lahko s prvim škropljenjem še počakamo.
Priporočamo uporabo sredstev na osnovi bakra, ker so deloma učinkovita tudi zoper bakterijske in druge bolezni breskev. Uporabimo lahko: - Champion 50 WG - 0,5%
- Cuprablau Z 35 WP - 2 kg/ha
- Cuprablau Z ultra WP - 1,8 kg/ha
- Bordojska brozga Caffaro - 0,95-1,15%
- Kocide 2000 - 0,25%
- Kocide DF - 0,5-0,7%
- Cuproxat - 1,0%
- Nordox 75 WG - 0,15%

Škropiti je treba temeljito, pri čemur pazimo, da bodo dobro poškropljeni tudi vrhovi dreves. Izberemo dan ko je toplo, ko ni vetra in da je zračna vlažnost nad 60%.
Potrebno se je držati navodil za uporabo in upoštevati predpise (varstvo voda, ipd.)!

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki