Ukrepi po žledu v sadovnjakih

Datum 14. 2. 2014

Ukrepi po žledu v sadovnjakih

V intenzivnih nasadih, ki jih je prizadel žled, je treba najprej popraviti podrte ograje, da se prepreči še škode po divjadi. Polomljene veje in vejice se odstrani pri zimski rezi. Večje rane se lahko premaže s pasto za premazovanje ran. Ostale rane se bo zaščitilo s prvim škropljenjem z bakrovimi pripravki. Isto velja tudi za drevesa jablan na podlagi M 9 v vrtovih.

V travniških sadovnjakih jablan, hrušk in češpelj, ki jih je žled močno prizadel in je polomil cele veje ali tudi vrhove bo potrebno do cvetenja ali tudi še po cvetenju opraviti sanacijsko rez. S to rezjo se ne mudi in je boljše, če jo opravimo tik pred odganjanjem, ko so drevesa že v soku. Pri tem bo treba odstraniti polomljene veje tako, da se najprej odreže tik pod zlomljenim mestom in odstrani vejo. Odreže se tako, da se najprej zažaga iz spodnje strani veje in nato odžaga z zgornje strani, da se prepreči začesnjenje, nato pa se odžaga še enkrat 20 do 30 cm pod tem mestom. Mesto rezi je lahko tik ob deblu, še boljše pa je, če imamo možnost pustiti 30 cm štrcelj ali pa tudi daljši iz katerega bodo zrastle nove veje. Če se uporablja za rez sadjarska žaga z dvostranskim rezilom, bo rez gladek in ni potrebno glajenje z nožem. Večje rane je priporočljivo premazati s pasto za premazovanje ran z dodatkom bakrenih sredstev. Manjše rane se bo razkužilo s pred spomladanskim škropljenjem z bakrovimi pripravki ob odganjanju brstov.

Močnejšo rez, ki ni samo sanacijska, se lahko opravlja samo na drevesih, ki imajo letos obilen cvetni nastavek, sicer se rez odloži na naslednje leto.

Prikaz sanacijske rezi bomo imeli 25. 2. 2014 v Sajevčah št. 8 Hruševje ob 15 uri 30 minut.

Pripravil svetovalec specialist za sadjarstvo
Kodrič Ivan

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki