Redčenje plodičev jablan

14.04.2014

Redčenje plodičev jablan l. 2014

Za doseganje kvalitete in vsakoletne rodnosti je redčenje nujen ukrep! Z redčenjem izboljšamo debelino in barvo plodov, več je sladkorjev, kislin, polifenolov, boljša je tudi trdota plodov. Zgodnje redčenje vpliva na cvetni nastavek za drugo leto, pozno pa ne. Prvo redčenje je zimska rez.

Letošnje leto je izjemno zgodnje, cvetni nastavek pa zelo različen od nasada do nasada. Pregledati je potrebno vsak nasad po sortah. Tudi lani smo imeli sušo in tam kjer je bila obilna letina so ponekod drevesa z zelo slabim cvetnim nastavkom ali pa celo brez cvetnega nastavka. Zato je potrebno redčenje prilagoditi vsakemu nasadu oziroma delom nasada in vsaki sorti.
Dodatno rez tik pred cvetenjem in v začetku cvetenja priporočamo za sorte nagnjene k izmenični rodnosti in povsod, kjer je velika neizenačenosti med drevesi iste sorte v posameznem nasadu (nekatera drevesa sploh ne cvetijo, druga imajo zadovoljiv cvetni nastavek). S tem ukrepom bomo zmanjšali izmenično rodnost. Izrezujemo enoletne cvetoče poganjke, ki najbolj vplivajo na izmenično rodnost in redčimo starejši rodni les. Rez v času cvetenja izvajamo le v primeru večdnevnega suhega vremena in kadar ni pogojev za okužbo s hruševim ožigom (glej napovedi).
Primerno obremenjena drevesa po ustrezni rezi, bomo uspešneje tudi kemično redčili.
Letos priporočamo več pozornosti nameniti zgodnjemu ročnemu redčenju zaradi neizenačenosti dreves v nasadih in manjše izbire sredstev za kemično redčenje.

Kemično redčenje

Dovoljena sredstva
Za kemično redčenje je v letošnjem letu dovoljeno ukrepati s sredstvi iz skupine ATS (AGRO N Fluid, AZOS), AMID THIN W (NAAM) in s sredstvi iz skupine 6-benziyladenin –BA (Exillis, MaxCel).
Z ATS opravimo hkrati tudi foliarno gnojenje z dušikom, kar je v letošnjem letu zelo dobrodošlo, ker je veliko nasadov v slabši kondiciji zaradi lanske suše in ker vremenski pogoji niso bili najboljši za pravočasno osnovno gnojenje.
NAA (Dirager) v letošnjem letu nima dovoljenja za uporabo.

Ocena nastavka in vremenski pogoji

Pred tretiranjem dobro pregledamo nasad in ocenimo cvetni nastavek oziroma število oplojenih plodičev za vsako sorto in vsako lokacijo. Redčimo, če imamo v šopu več kot 2- 3 plodiče.
Kadar je v spodnjem delu krošnje slabši cvetni nastavek, škropimo samo zgornji del krošnje. Mlade nasade redčimo le s sredstvi iz skupine ATS (AGRO N Fluid, AZOS).
Več dnevno oblačno vreme zelo poveča naravno redčenje.
Za uspešno kemično redčenje so zelo pomembni vremenski pogoji, predvsem temperatura.
ATS dobro deluje pri suhem in toplem vremenu (idealno 18-22 °C), v vlažnem vremenu lahko povzroča ožige. Vsaj 4 ure po tretiranju naj ne dežuje.
Za AMID THIN W so potrebne temperature nad 12 °C (bolje nad 15°C) pri temperaturi od 12 do 18°C se odmerek poveča za 25%, med 18 in 22 °C se uporabi priporočene količine, med 22-27 °C se odmerek zmanjša za 25 %, nad 27 se uporaba ne priporoča. Za pripravek MAXCEL so optimalne temperature 20 -25°C uporabimo ga, ko je temperatura vsaj 18°C. Ker je boljše delovanje pri večji zračni vlagi, je bolje škropljenje opraviti zjutraj. Zaželjeno je, da so ugodne temperature tudi še vsaj dva do tri dni po škropljenju.
Za pripravek MAXCEL so v navodilih količine za 1 m višine krošnje na ha, podobno kot to upoštevamo pri oporabi FFS.

Primeren čas za dovoljene pripravke

V času cvetenja

V času, ko je oplojenih večina cvetov na dvoletnem rodnem lesu (dva dni odprti cvetovi v lepem in tri dni v slabem vremenu –začetek odpadanja venčnih listov na večletnem lesu) uporabimo pripravke ATS: Agro N fluid in AZOS 300. Navodila proizvajalcev natančno preberite, ker morate upoštevati sorte, temperaturo in količino vode po ha!
Pri sorti Breabrn lahko povzroča ožige. Slabo cvetoče nasade v tem času z ATS ne priporočamo redčiti.
V času vrha cvetenja na daljših enoletnih poganjkih drugič škropimo z ATS in s tem zmanjšamo možnost oplodnje manj kakovostnih cvetov. Te cvetove je potrebno preredčiti skoraj v celoti, ker so slabe kakovosti in se iz njih ne morejo razviti kakovostni plodovi. Pri bogatem cvetnem nastavku je to redčenje zelo priporočljivo predvsem pri težko redčljivih sortah (Zlati delišes, Elstar, Gala, Fuji).

V času od polnega cvetenja na večletnem lesu do največ teden dni kasneje (največ do debeline plodičev na dvoletnem lesu 4-6 mm ) redčimo s pripravkom AMID THIN W (NAA m pogovorno amidi). Prepozna uporaba ima lahko prav nasproten učinek.
Za sorto Zlati delišes in Elstar se zelo priporoča, ker v največji meri vpliva na redno rodnost in deluje delno tudi na zmanjšanje porjavenja plodov (mrežavosti). Rdeči delišes ne smemo redčiti z NAD. Na podlagi večletnih izkušenj strokovnjakov iz Južne Tirolske se sredstvo tudi ne priporoča za sorto Fuji.

Sortapripravek AMID THIN W g/hl
Zlati delišes, Elstar100 - 120
Jonagold, Summerred80-100
Grenny smith, Jonatan60-90
Gala, Idared50-60

V času, ko so plodiči na dvoletnem lesu 6-15 mm veliki uporabimo MAXCEL.

Sortapripravek MAXCEL
Jonagold, Idared, Braeburn1,87 - 2,5 l/ha na 1m višine krošnje
Elstar, Fuji, Gala, Zlati delišes, Pinova, Summerred, Discovery, Delbar estival2,5 - 3,75 l/ha na 1m višine krošnje

Priporočila za redčenje po sortah

Kemično redčenje je zelo zahtevno, zato je potrebno zelo natančno upoštevati vse omejitve (predvsem vreme) in navodila za uporabo. Pred uporabo dosledno preberite navodila proizvajalca!

Ročno redčenje

Opravimo ga v mladih nasadih in kot korekcijo po kemičnem redčenju v rodnih nasadih. Zgodnejše redčenje vpliva v večji meri na redno rodnost in velikost plodov, pri poznejšem redčenju pa odstranimo predvsem tiste plodove, ki so deformirani in poškodovani.

Pripravila: Irena Vrhovnik, svetovalka za sadjarstvo in oljkarstvo

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki