Varstvo sadnega drevja

Napotki za varstvo in tehnološke ukrepe pri sadnem drevju z dne 22. avgust 2014

ŠKROPLJENJE SLIV IN ČEŠPELJ

Sadna gniloba in plodova vinska mušica

Neugodne vremenske razmere v času dozorevanja sliv in češpelj povzročajo gnitje plodov. Pojav je še izrazitejši v nasadih, kjer so prisotne poškodbe plodov zaradi vbodov insektov. V nasadih sliv in češpelj v Brkinih smo opazili povečan pojav plodove vinske mušice. Gre za novega škodljivca plodov številnih sadnih vrst, ki imajo tanko kožico in mehko meso, to so predvsem jagodičevje (jagode, maline, robide, ribez, borovnice, bezeg), koščičarji (češnje, marelice, breskve, slive in češplje) ter tudi grozdje, smokve in plodovi različnih samoniklih rastlin. Plodove napada v času zorenja do obiranja in lahko povzroči znatno škodo, zlasti v času deževnega vremena. Za razliko od drugih vrst vinskih mušic, plodova vinska mušica napada tudi povsem zdrave plodove. Za zmanjševanje gnitja plodov priporočamo uporabo pripravkov kot so:
- Teldor SC 500 v odmerku 0,5 l/ha/1 m višine krošnje, ki ima 3 dni karence,
- Chorus 50 WG v odmerku 0,6 kg/ha ali
- Switch 62,5 WG v odmerku 1 kg/ha (oba pripravka imata 7 dni karence) ali pripravek
- Rovral aquaflo v odmerku 1,5 kg/ha, ki ima 14 dni karence.

Prisotnost plodove vinske mušice ugotavljamo z lovilnimi pastmi, ki jih pripravimo tako, da v pollitrske plastenke ali druge posode v zgornji polovici navrtamo večje število luknjic premera 4-6 mm (ne večje, da preprečimo vstop večjih žuželk) in v vsako nalijemo približno 1 dl jabolčnega kisa ali mešanico jabolčnega kisa in vina v razmerju 1:1. Kisu oz. mešanici dodamo žlico sladkorja na 1 liter tekočine in nekaj kapljic sredstva za pomivanje posode, ki zmanjšuje površinsko napetost vode in pospeši utapljanje muh. Približno 1 dl kisa oz. mešanice nalijemo v pollitrsko plastično steklenico. Posoda mora biti na vrhu zamašena. Lovne pasti obesimo v drevesno krošnjo.
Plodova vinska mušica je zelo podobna ostalim vinskim mušicam, v dolžino meri 2 do 3 mm, je rumenorjave barve in ima rdeče oči. Samci imajo na konici kril črno pego, po čemer se ločijo od ostalih vinskih mušic. Če sumite na prisotnost plodove vinske mušice v nasadih češpelj in sliv oz. če imate težave z njenim prepoznavanjem, se obrnite na Službo za varstvo rastlin na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica.

Pripravil: dr. Ivan Žežlina

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki