Varstvo sadnega drevja

Napotki za varstvo in tehnološke ukrepe pri sadnem drevju z dne 11. julij 2014

ŠKROPLJENJE BRESKEV IN NEKTARIN

V zadnjih dneh so obilne padavine izprale škropilno oblogo, zato je potrebno v nasadih ponovno škropljenje proti breskovemu zavijaču, katerega ulov na feromonske vabe presega prag škodljivosti. Škropljenje pride v poštev za srednje pozne in pozne sorte breskev. Za ta namen lahko uporabite pripravek AFFIRM v odmerku 3-4 kg/ha, ki ima 7 dni karence ali pripravek CORAGEN v odmerku 0,3 l/ha, ki ima 14 dni karence.
Za zmanjševanje gnitja plodov, ki jih povzročajo sadne gnilobe, priporočamo škropljenje s pripravki: Chorus 50 WG v odmerku 0,6 kg/ha ali Switch 62,5 WG v odmerku max. 1,0 kg/ha (za oba je karenca 7 dni), Teldor SC 500 v odmerku 1,5 l/ha ali Rovral aquaflo v odmerku 1,5 - 2,25 l/ha (za oba je karenca 3 dni). Ta ukrep je še posebej priporočljiv na območju Spodnje Vipavske dolino, kjer so bile najdene okužbe s plodovo monilijo.
Nekatera našteta sredstva so čebelam nevarna, zato je treba pred tretiranjem odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline.
Upoštevati je potrebno tudi predpise s področja varstva voda.
Pazite na karenco uporabljenih fitofarmacevtskih sredstev!

ŠKROPLJENJE ČEŠENJ IN VIŠENJ

Zaradi nestanovitnega vremena in pogostih padavin, je potrebno nasade češenj in višenj poškropiti proti češnjevi listni pegavosti. V ta namen lahko uporabimo naslednje pripravke: Octave v 0,04% konc. ali Dithane DG neotec v količini 2,0 kg/ha ali Dithane M-45 v količini 2,0 kg/ha.

ŠKROPLJENJE SLIV IN ČEŠPELJ

Obilne padavine so izprale škropilno oblogo, zato je v nasadih smiselno obnoviti škropljenje proti češpljevemu zavijaču, katerega ulov je v zadnih dnevih presegel prag škodljivosti.
Priporočamo uporabo pripravka CORAGEN, ki ga lahko uporabimo dvakrat v rastni sezoni.
Pri uporabi pripravkov, ki so strupeni za čebele, je treba pred tretiranjem odstraniti cvetočo podrast ter preprečiti zanašanje na sosednje cvetoče rastline. Upoštevati je potrebno tudi predpise s področja varstva voda.

Pripravil: dr. Ivan Žežlina

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki