Varstvo sadnega drevja

Napotki za varstvo in tehnološke ukrepe pri sadnem drevju z dne 07. februarja 2014

PREDSPOMLADANSKO ŠKROPLJENJE MARELIC, BRESKEV IN NEKTARIN

V letošnjem januarju predvsem na območju Slovenske Istre beležimo visoke povprečne dnevne temperature, ki so od 4 do 5oC višje od dolgoletnega povprečja.
Posledično sta toplo vreme in obilica padavin zelo pospešila rast in razvoj sadnega drevja.
Sadno drevje, predvsem koščičarji so v zelo različnih fenofazah, kar je odvisno od sorte in lege posameznega nasada.

Marelice

Na območju Slovenske Istre so brsti marelic na zgodnejših, sončnih legah že močno napeti, zato je potrebno čim prej opraviti škropljenje proti listni luknjičavosti in drugim boleznim, ki prezimijo na lesu.
Prednost dajemo bakrovim pripravkom, ker so deloma učinkoviti tudi proti bakterijskim boleznim. V primerih, ko so marelice tik pred cvetenjem pa lahko uporabimo tudi organska pripravka, ki sta registrirana za te namene. Uporabimo lahko naslednja sredstva v priporočenih odmerkih:

SredstvoOdmerek
Champion 50 WG0,5-1,0%
Cuprablau Z 35 WP2 kg/ha
Cuprablau Z ultra WP1,8 kg/ha
Bordojska brozga Caffaro0,95-1,15%
Merpan 50 WP0,2-0,3%
Merpan 80 WDG0,125-0,2%

Ponekod, na zelo izpostavljenih in sončnih legah so marelice že zacvetele. V takem primeru lahko uporabimo sredstva za zatiranje cvetne monilije kot so:

SredstvoOdmerek
Chorus 50 WG0,5 kg/ha
Rovral aquaflo1,5-2,25 l/ha
Topsin-M1 kg/ha
Duaxo koncentrat1,1-3,3 l/ha

Tudi na drugih območjih na Primorskem (predvsem na Goriškem) je potrebno pri marelicah skrbno spremljati fenofaze in jih poškropiti pravočasno.

Potrebno se je držati navodil za uporabo in upoštevati predpise (varstvo voda, ipd.)!

Breskve in nektarine

V Slovenski Istri so breskve in nektarine zelo pohitele z razvojem, zato je na tem območju potrebno čim prejšnje škropljenje proti breskovi kodravosti in listni luknjičavosti koščičarjev .

Priporočamo uporabo sredstev na osnovi bakra, ker so deloma učinkovita tudi zoper bakterijske in druge bolezni breskev. Uporabimo lahko:

Sredstvo Odmerek
Champion 50 WG 0,5%
Cuprablau Z 35 WP 2 kg/ha
Cuprablau Z ultra WP 1,8 kg/ha
Bordojska brozga Caffaro 0,95-1,15%
Kocide 2000 0,25%
Kocide DF 0,5-0,7%
Kupro 190 SC 1,0%
Nordox 75 WG 0,15%

Tudi na območju Severne Primorske (še posebej na Goriškem) so brsti breskev in nektarin ponekod že napeti. V takih nasadih je tudi na tem območju potrebno opraviti prvo škropljenje proti breskovi kodravosti in listni luknjičavosti koščičarjev .

Priporočamo uporabo sredstev na osnovi bakra, ker so deloma učinkovita tudi zoper bakterijske in druge bolezni breskev.
Škropiti je treba temeljito, pri čemur pazimo, da bodo dobro poškropljeni tudi vrhovi dreves. Izberemo dan, ko ni vetra in da je zračna vlažnost nad 60%.

UKREPI V SADOVNJAKIH PO ŽLEDU

V intenzivnih nasadih, ki jih je prizadel žled, je treba najprej popraviti podrte ograje, da se prepreči še škode po divjadi. Polomljene veje in vejice se odstrani pri zimski rezi. Večje rane se lahko premaže s pasto za premazovanje ran.

V travniških sadovnjakih jablan in češpelj bo potrebno pred odganjanjem gladko odrezati polomljene veje in rane premazati s pasto za premazovanje ran, ali pa vsaj opraviti predspomladansko škropljenje z bakrovimi pripravki.

Pripravil: dr. Ivan Žežlina

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki