Varstvo sadnega drevja

Napotki za varstvo in tehnološke ukrepe pri sadnem drevju z dne 09. januar 2014

ZAVAROVANJE MARELIC PRED POZEBO

Do konca januarja je še čas, da pobelimo debla in debelejše veje marelic z apnenim beležem. S tem jih delno zavarujemo pred prezgodnjim odganjanjem in pozebo, ki je najpogostejši vzrok za nenadno odmiranje dreves ali kap marelic.
Namesto apnenega beleža lahko uporabimo belež, ki si ga naredimo sami po sledeči recepturi: skupaj zmešamo 10 kg jupol* ali podobnega beleža in0,40 kg bordojske brozge. S tako pripravljenim belilom pobelimo debla in spodnje dele ogrodnih vej. Če debla in spodnje dele ogrodnih vej škropimo, pa uporabimo sledeče količine omenjenih sestavin: v 10-ih litrih vode zmešamo2,5 kg jupola** ali podobnega beleža in 0,1 kg bordojske brozge.

ŠKROPLJENJE KOŠČIČARJEV

Zaradi nevarnosti okužb z nekaterimi glivičnimi obolenji, ki povzročajo t. i. bolezni lesa in okužb z bakterijskimi obolenji priporočamo, da sadnega drevja ne obrezujete v deževnem in vlažnem vremenu. Sadno drevje vedno obrezujemo le v suhem vremenu.
Po rezi je v tem času priporočljivo drevesa poškropiti s sredstvi na osnovi bakra.

Sedaj lahko uporabimo najvišji predpisan odmerek posameznega bakrenega sredstva na hektar, v skladu z navodili in registracijo.

Pripravil: dr. Ivan žežlina

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki