Varstvo poljščin

Datum: 15.05.2017

SEZNAM REGISTRIRANIH HERBICIDOV, KI JIH UPORABLJAMO PO VZNIKU KORUZE IN PLEVELOV

Koruza je v sedanjih toplejših dneh začela s pospešeno rastjo in ima v Vipavski dolini že 3 ali več listov. Pleveli so že vsi vzkalili in prav tako pospešeno rastejo.
Herbicide iz spodnjega seznama uporabljamo po vzniku koruze in plevelov, saj večina aktivnih snovi deluje kontaktno na zelene dele plevelov, le nekateri tudi preko tal (metaloklor,..). Priporočamo usmerjeno zatiranje plevelov po vzniku koruze in plevela glede na sestavo plevelne flore, saj lahko tako izberemo učinkovitejši herbicid. Pri uporabi herbicidov na osnovi nikosulfurona in rimosulfurona je za učinkovito zatiranje ambrozije in drugih širokolistnih plevelov potrebno dodati še enega od na ambrozijo in širokolistne plevele učinkovitih herbicidov.

Opozarjam na natančno odmerjanje herbicidnih kombinacij, saj je koruza v stresu zaradi preveč vode in zbitih tal.

Pri uporabi FFS je potrebno upoštevati navodila za uporabo, opozorila ter predpisane razdalje od voda 1. in 2. reda! Izogibajte se škropljenju v vročih dneh nad 25 °C!

Voditi je potrebno evidence o uporabi FFS ter pravilno hraniti pripravke. Več herbicidom letos poteče veljavnost registracije, zato jih porabite!

Seznam registriranih herbicidov, ki jih uporabljamo po vzniku koruze in plevelov - 03.05.2017

Pripravila: Anka Poženel

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki