Varstvo poljščin

Datum: 15.05.2017

REGISTRIRANI FUNGICIDI V ŽITIH V LETU 2017

Ozimne pšenice in ječmeni so tik pred cvetenjem ali pa že cvetijo, zato je sedaj optimalen čas za zaščito proti boleznim lista in klasa.
Na gostih posevkih žitih je opaziti na spodnjih listih prve pege žitne pepelovke (bela prevleka na listih), ki se bo v prihodnjih toplejših dneh razširila navzgor po rastlini.
Na ječmenih smo opazili pojav ječmenovega listnega ožiga, ki je prisoten ponekod že na 3 listu od zgoraj, na spodnjih listih pa je prisotna ječmenova mrežasta pegavost. Peg ječmenove ramularijske pegavosti zaenkrat še nismo opazili. Dobro je, če za zaščito ječmena uporabite fungicide, ki zatirajo tudi na ramularijsko pegavost.
Na ozimnih pšenicah smo opazili poleg žitne pepelovke tudi prve pege pšenične listne pegavosti. Priporočamo zaščito proti boleznim klasa v cvetenju. Okužba s fuzarijskimi glivami in rjavenjem pšeničnih plev se namreč izvrši že sedaj v začetku cvetenja.

Pri uporabi FFS je potrebno upoštevati navodila za uporabo, opozorila ter predpisane razdalje od voda 1. in 2. reda! Izogibajte se škropljenju v vročih dneh nad 25 °C !

Registrirani fungicidi v žitih - 03.05.2017

Pripravila: A. Poženel

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki