Varstvo žit pred boleznimi - Rumen rja

Datum: 05.05.2016

VARSTVO ŽIT PRED BOLEZNIMI – RUMENO RJO

V Vipavski dolini in Slovenski Istri so posevki ozimne pšenice v fazi od zastavičarja do začetka klasenja, ozimni ječmen v klasenju, jarine pa so v fazi 4 – 5 kolenca. Posevki žit so dokaj gosti, zato so pogoji za razvoj glivičnih bolezni žit ob vse toplejših dnevih in veliko vlage zelo ugodni. V zadnjem tednu smo priča ohladitvi, ki je zavrla razvoj nekaterih bolezni, spodbudila pa razvoj drugih.
V posevkih žit v Vipavski dolini smo v zadnjih dneh opazili močan pojav rumene rje (Puccinia striiformis) na ozimni pšenici. Za rumeno rjo je značilen pojav dolgih rumenih vzporednih prog na listih, kjer se pojavljajo majhni oranžno rumeni skupki spor, ki se podaljšujejo in združujejo v vzporednih vrstah na listni ploskvi. Če s prsti ali oblačilom podrgnemo po listih nam na površini ostane rumeno oranžen prah poletnih uredospor, s katerimi se bolezen tudi širi vetrom. Za razvoj rumene rje so optimalne temperature od 10 – 15 °C in visoka zračna vlaga. Rumena rja okužuje tudi ječmen, rž, pa tudi trave, na katerih prezimi. Zelo nevarna je tudi za jara žita, če rastejo kje v bližini. Napad rumene rje je bolj intenziven v gostih in z dušikom dobro gnojenih posevkih.
PRIPOROČAMO TAKOJŠNJO ZAŠČITO NAPADENIH POSEVKOV OZIMNE PŠENICE, saj sicer grozi popoln propad listne površine.
Proti rumeni rji zelo dobro delujejo fungicidi, ki vsebujejo aktivno snov propikonazol (ARTEA PLUS, BUMPER 25 EC, PROPI 25 EC), pa tudi vsi ostali fungicidi, ki so registrirani za zatiranje rumene rje in rj iz rodu Puccinia (glej Preglednica fungicidov)
.

Preglednica fungicidov

Na pšenici smo opazili tudi pege pšenične listne pegavosti (Septoria tritici). Ob otoplitvi vremen pa pričakujemo tudi okužbe klasa z rjavenjem pšeničnih plev (Septoria nodorum) in fusariozami. Okužba s temi boleznimi se izvrši v času cvetenja žit, zato je najugodnejši čas za zaščito listov in klasa škropljenje v času od začetka klasenja, pa do konca cvetenja žit. Priporočamo, da pregledate svoje posevke ozimnih žit in jih v primeru močnejših okužb zaščitite s fungicidi. Škropljenje je nujno, če najdete okužbe pri 30 % rastlin na zgornjih treh listih.
Zaščito proti boleznim klasa posebej priporočamo vsem pogodbenim pridelovalcem ozimne pšenice, saj je posledica okuženih klasov presežena vsebnost mikotoksinov v zrnju.

Na ječmenih na Goriškem smo opazili močan napad ječmenove ramularijske pegavosti (izrazite črnorjave okrogle pege na listih velike do 3 mm), ki lahko povzroči popoln propad listne površine, veliko pa je tudi ječmenovega listnega ožiga (podolgovate svetlo rjave pege s temnorjavim robom).
Proti ramularijski pegavosti so registrirani le sledeči fungicidi: AMISTAR OPTI, PRIAXOR EC in SEGURIS XTRA (glej Preglednica fungicidov).

Preglednica fungicidov

Škropljenje opravite v skladu z navodili o uporabi! Upoštevajte predpisane odmerke!

GNOJENJE - 3. dognojevanje ozimne pšenice

Skupaj s fungicidno raztopino v klasenju lahko za bolj kvaliteten in večji pridelek foliarno dognojite posevke pšenice.
Škropite lahko s katerim od foliarnih dušičnih gnojil po navodilu ali z največ 15 % raztopino UREE (15 kg uree raztopimo v 100 l vode (tople)). Količino dodanega N določimo glede na N-min analizo rastlinskega soka, gostoti posevka in dosedanjemu gnojenju.
Npr. Pri porabi vode 400 l/ha je to max. 60 kg/ha uree (27,6 kg/N ha). Pazimo, da raztopina ni prehladna! Priporočamo škropljenje v večernih urah.

Pripravila: Anka Poženel, univ.dipl.inž.agr.

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki