Varstvo krompirja

Obvestila za varstvo pri pridelavi poljščin z dne 20. julij 2016

OBVESTILA O VARSTVU KROMPIRJA

Krompirjeva plesen

Toplo vreme in občasne krajevne padavine predstavljajo dobre pogoje za širitev krompirjeve plesni zato je na višjih območjih Primorske zaščita krompirja pred krompirjevo plesnijo še vedno potrebna. Krompir pred krompirjevo plesnijo zaščitimo s kontaktnimi fungicidi, polsistemičnimi ali sistemičnimi fungicidi, sicer lahko sledi izbruh bolezni in propad cime ter posledično gnitje gomoljev. V primeru, ko v nasadu opazimo posamezne liste ali rastline napadene s krompirjevo plesnijo priporočamo škropljenje s fungicidi na osnovi dimetomorfa (Acrobat, Forum, Banjo forte, Orvego) ali cimoksanila (Antracol combi, Moximate, Nautile, Equation pro, Tanos, Sacron) in ponovitev škropljenja po 5 dneh. Enako ravnajte v primeru poškodb nasada zaradi toče.

Za ekološko zaščito krompirja nadaljujte z uporabo dovoljenih BAKRENIH PRIPRAVKOV. Škropljenja ponavljamo v skladu z navodili za uporabo FFS.
Priporočamo, da sredstva s sistemičnim in polsistemičnim delovanjem menjujete, da se izognete pojavu odpornosti!
Pri izkopu ranega krompirja pazite na karenco!
V primeru, da je večina listov propadla zaradi krompirjeve plesni, priporočamo odstranitev cime s površine krompirišča. Z izkopom počakamo dokler se pokožica na gomoljih ne utrdi, da se izognemo še dodatni okužbi gomoljev.

Pripravil: dr. Ivan žežlina

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki