Varstvo krompirja

Napotki za varstvo in tehnološke ukrepe pri pridelovanju poljščin z dne 4. julij 2016

VARSTVO PRED KROMPIRJEVO PLESNIJO (Phytophtora infestans de Bary)

V Vipavski dolini in v Slovenski Istri so rani krompir že izkopali, pozne sorte pa so odcvetele in nastavljajo gomolje, drugod v višjih območjih Primorske, pa so nasadi krompirja strnili vrste in pozne sorte cvetijo. Deževno in toplo vreme v preteklih dneh predstavlja idealne pogoje za širitev krompirjeve plesni, ki je na nekaterih nezaščitenih nasadih krompirja že povzročila rjavenje listov in propad cime.
V primeru nadaljevanja nestanovitnega vremena (plohe,nevihte), se bodo odlični pogoji za širjenje krompirjeve plesni nadaljevali. Krompir je potrebno pred dežjem zaščititi proti krompirjevi plesni s sistemiki ali polsistemiki, sicer sledi izbruh bolezni in propad cime ter posledično gnitje gomoljev.

Fungicidi za zaščito pred krompirjevo pesnijo.

V primeru, ko opazimo v nasadu posamezne liste ali rastline napadene s krompirjevo plesnijo priporočamo škropljenje s fungicidi na osnovi dimetomorfa (Acrobat, Forum, Banjo forte, Orvego) ali cimoksanila (Antracol combi, Moximate, Nautile, Equation pro, Tanos, Sacron) in ponovitev škropljenja po 5 dneh. Enako ravnajte v primeru poškodb nasada zaradi toče.

Za ekološko zaščito krompirja nadaljujte z uporabo dovoljenih BAKRENIH PRIPRAVKOV.

Škropljenja ponavljamo v skladu z navodili za uporabo FFS. Priporočamo, da sredstva s sistemičnim in polsistemičnim delovanjem menjujete, da se izognete pojavu odpornosti! Pri izkopu ranega krompirja pazite na karenco!

V primeru, da je večina listov propadla zaradi krompirjeve plesni, priporočamo odstranitev cime s površine krompirišča. Z izkopom počakamo dokler se pokožica na gomoljih ne utrdi, da se izognemo še dodatni okužbi gomoljev.

Pripravila: Anka Poženel, univ.dipl.inž.agr.

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki