Varstvo žit pred boleznimi

Datum: 12.05.2015

VARSTVO ŽIT PRED BOLEZNIMI

Posevki ozimnega ječmena v Vipavski dolini so že v klasenju, ozimna pšenica pa začenja klasiti. Posevki žit v Vipavski dolini so bili do sedaj dokaj zdravi, le v gostih dobro gnojenih posevkih smo opazili na spodnjih listih pojav žitne pepelovke, za katero je značilna bela puhasta prevleka na spodnjih listih in steblu. V posevkih ozimne pšenice je opaziti tudi posamezne pege pšenične listne pegavosti (Septoria spp.). V posevkih ozimnega in jarega ječmena smo poleg žitne pepelovke opazili na spodnjih listih ječmenov listni ožig, ki povzroča velike svetlo rjave pege na listih z izrazitim temnim robom. Na območju Krasa opažamo na listih pojav žitne rje.
Pričakovan dež in relativno toplo vreme bo spodbudil poleg širitve teh bolezni tudi okužbe klasa z rjavenjem pšeničnih plev (Septoria nodorum) in fusariozami. Okužba s temi boleznimi se izvrši v času cvetenja žit, zato je najugodnejši čas za zaščito listov in klasa škropljenje v času od začetka klasenja pa do konca cvetenja žit.
Priporočamo, da pregledate svoje posevke ozimnih žit in jih v primeru močnejših okužb zaščitite s fungicidi. Škropljenje je nujno, če najdete okužbe pri 30 % rastlin na zgornjih treh listih.
Preventivno zaščito proti boleznim klasa priporočamo vsem pridelovalcem ozimne pšenice, saj je posledica okuženih klasov presežena vsebnost mikotoksinov v zrnju.

Dobro kombinirano delovanje zoper omenjene bolezni posebej pa proti septoriozam in fusariozam v pšenici in ječmenu imajo fungicidi:
AMISTAR EXTRA - 0,6 - 1 l/ha, FALCON EC 460 - 0,6 l/ha, FOLICUR EW 250 - 0,75 –1 l/ha, IMPACT – 1 l/ha, OPUS 1 – 1 - 1,5 l/ha, ORIUS 25 EW - 1 l/ha, PROSARO – 1 l/ha, TEBUSHA 25 % EW - 1 l/ha, TAZER 250 SC - 0,8 l/ha ali ZAMIR - 1,5 l/ha; CARAMBA – 1,5 l/ha in MAGNELLO – 1 l/ha (nista za žitno pepelovko) in še nekateri.

Zelo dobro delovanje na bolezni v ječmenu in nekatere bolezni pšenice imajo AMISTAR OPTI – 2,5 l/ha (tudi za ramularijsko pegavost), SPHERE 535 SC - 0,3 - 0,5 l/ha in še nekateri.

3. dognojevanje ozimne pšenice

Skupaj s fungicidno raztopino v klasenju lahko za bolj kvaliteten in večji pridelek foliarno dognojite posevke pšenice.
Škropite lahko s katerim od foliarnih dušičnih gnojil po navodilu ali z največ 15 % raztopino UREE (15 kg uree raztopimo v 100 l vode).
Npr. Pri porabi vode 400 l/ha je to 60 kg/ha uree (27,6 kg/N ha). Pazimo, da raztopina ni prehladna! Priporočamo škropljenje v večernih urah.

Anka Poženel, univ.dipl.inž.agr.

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki