IZKOP KROMPIRJA V VROČEM VREMENU

Datum: 12.08.2015

Krompir izkopavamo, ko cima dozori in imajo gomolji utrjeno pokožico ter se je karenčna doba uporabljenih FFS iztekla. Če cima propada zaradi krompirjeve plesni, jo je potrebno pokositi in čim prej odstraniti z njive. S tem preprečimo, da bi spore krompirjeve plesni prešle po steblu in z dežjem skozi zemljo v gomolje. Okuženi gomolji začnejo gniti. Zemlja za izkop krompirja mora biti primerno osušena in hladna. Najugodnejša temperatura tal za izkop je 12° - 15° C.

V prevročih dneh, ko so gomolji segreti nad 18° C, izkopavanja ne priporočamo. Vroči gomolji so preobčutljivi na udarce, težko jih ohladimo in tudi ožigom zaradi sonca se težko izognemo. V skladišču vse našteto, skupaj z mogočimi okužbami s krompirjevo plesnijo, pripomore k gnitju gomoljev. Z izkopom rajši počakamo na hladnejše vreme, razen v primeru, ko gomolje objedajo miši, bramorji in strune.

Zjutraj in zvečer izkopan krompir razgrnemo v hladno, zračno in temno lopo največ 30 cm na debelo. Pred spravilom v klet se morajo gomolji osušiti in ohladiti, izločimo pa tudi vse nagnite gomolje.

Pripravila: Anka Poženel

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki