Varstvo poljščin

Napotki za varstvo poljščin z dne 30. julij 2015

Koruzni hrošč

V zadnjem tednu v Vipavski in Soški dolini opažamo veliko število odraslih koruznih hroščev, ki se zadržujejo v koruziščih, še posebej so številčni tam, kjer se koruza goji kot monokultura. Koruzni hrošči intenzivno objedajo cvetove in svilo na koruzi ter mlade rastlinah pred kratkim posejane strniščne koruze. Odrasli hrošči se najprej hranijo s cvetnim prahom in svilo, potem pa z zrnjem in koruznimi listi. S tem povzročajo zmanjšanje asimilacijske površine in gluhost storžev. Prag škodljivosti je presežen, če se v povprečji na eno rumeno lepljivo ploščo ulovi 5 odraslih osebkov na dan. Najpomembnejši in najagresivnejši stadij razvoja koruznega hrošča je ličinka, ki živi v tleh in se prehranjuje na koreninah koruze, objeda pa lahko tudi druge gostiteljske rastline. Posledica napada ličink koruznega hrošča je poškodovan koreninski sitem, kar povzroči slabšo prehranjenost rastlin in poleganje (gosji vratovi).
Najučinkovitejši ukrep za zmanjševanje populacije koruznega hrošča je KOLOBAR.
Če je prag škodljivosti presežen lahko odrasle osebke koruznega hrošča zatiramo s pripravki kot so: Decis, Decis 2,5 EC in Gat decline 2,5 EC v odmerku 0,5 l/ha (5 ml na 10 l vode na 100 m2) ob porabi 500 l vode na ha.
Omenjeni pripravki so nevarni za čebele, zato na tretirani njivi ali v bližini škropljene koruze ne sme biti cvetočih rastlin. Potrebno je preprečiti vsakršno zanašanje škropilne brozge na cvetoče rastline. Zaradi zaščite čebel in drugih žuželk opraševalcev se lahko z navedenimi sredstvi tretira dve uri po sončnem zahodu in v nočnem času pred sončnim vzhodom. Potrebno se je izogibati tretiranju, ko imamo visoke temperature zraka.
Z omenjenimi sredstvi se pri tretiranju koruze ne sme tretirati v območju 15 m tlorisne širine od meje brega voda 1. reda (reka Vipava, Soča,..) oziroma 10 m od meje brega voda 2. reda (vsi ostali potoki).
Dosledno upoštevajte navodila za uporabo in spoštujte predpisano karenčno dobo.

Podrobnejše informacije o koruznem hrošču najdete na spletni povezavi UVHVVR.

Pripravila: Anka Poženel

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki