Varstvo koruze

Napotki za varstvo in tehnološke ukrepe pri pridelovanju poljščin z dne 26. maj 2015

VARSTVO KORUZE PRED PLEVELI PO VZNIKU KORUZE – OPOZORILO !

V tem času poteka varstvo koruze pred pleveli. Večina posevkov koruze v Vipavski dolini in v Slovenski Istri je v fazi od 2 - 6 listov – BBCH 12 – 16, semenski travni in širokolistni pleveli so v fazi 1- 3 listov, koreninski širokolistni pleveli kot so ščavje, osat, topinambur, gabez, njivska meta, … pa so visoki tudi preko 30 cm.
Pri uporabi herbicidnih kombinacij različnih aktivnih snovi (npr. sulfonil sečninski pripravki skupaj s 2,4-D) prihaja do sinergističnih učinkov na plevele, lahko pa tudi do fitotoksičnih učinkov na koruzo. Koruza je zaradi relativno hladnega vremena v stresu in marsikje po škroplenju s herbicidi kaže znake fitotoksičnosti, ki se kažejo kot prehodna porumenelost rastlin, zvijanje rastline ali zastoj v rasti. Praviloma znaki kasneje po dognojevanju izginejo, lahko pa vplivajo na končni pridelek.

Zato vas ponovno opozarjamo, da pred vsako uporabo herbicidov skrbno preberite priložena navodila in upoštevate priporočene odmerke in opozorila pri mešanju različnih kombinacij herbicidnih snovi! Potrebno je tudi preprečiti prekrivanje škropilnih poti, da ne bi prišlo do poškodb koruze.

Pripravila: Anka Poženel, univ.dipl.inž.agr.

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki