Varstvo žit pred boleznimi

12.05.2014

Posevki ozimne pšenice so večinoma že začeli klasiti, jarine pa so v fazi 3 – 4 kolenca. Posevki žit so dokaj gosti, zato so pogoji za razvoj glivičnih bolezni žit ob vse toplejših dnevih in veliko vlage zelo ugodni. V posevkih žit v Vipavski dolini smo v zadnjih dneh opazili pojav žitne pepelovke, za katero je značilna bela puhasta prevleka na spodnjih listih in steblu ter pšenično rjo (Puccinia recondita f. sp. tritici) za katero so značilna okrogla ležišča poletnih trosov (rjavkasto oranžen prah), ki se pojavljajo predvsem na zgornji strani listov. Za razvoj pšenične rje so optimalne temperature od 15–20 °C in visoka zračna vlaga. K močnejšim okužbam je pripomogla tudi topla zima in prezimitev rje na travah.

Pričakujemo tudi okužbe klasa z rjavenjem pšeničnih plev (Septoria nodorum) in fusariozami. Okužba s temi boleznimi se izvrši v času cvetenja žit, zato je najugodnejši čas za zaščito listov in klasa škropljenje v času od začetka klasenja pa do konca cvetenja žit. Priporočamo, da pregledate svoje posevke ozimnih žit in jih v primeru močnejših okužb zaščitite s fungicidi. Škropljenje je nujno, če najdete okužbe pri 30 % rastlin na zgornjih treh listih.
Zaščito proti boleznim klasa posebej priporočamo vsem pogodbenim pridelovalcem ozimne pšenice, saj je posledica okuženih klasov presežena vsebnost mikotoksinov v zrnju.

Dobro kombinirano delovanje zoper žitno pepelovko in pšenično rjo ter proti boleznim klasa (Septoria spp., Fusarium spp.) v pšenici imajo fungicidi:
- AMISTAR EXTRA - 0,6-1 l/ha,
- ARCHER TOP 400 EC - 1 l/ha,
- FALCON EC 460 - 0,6 l/ha,
- FOLICUR EW 250 - 0,75–1 l/ha,
- IMPACT – 1 l/ha,
- OPUS 1 – 1 - 1,5 l/ha,
- ORIUS 25 EW – 1 l/ha,
- PROSARO – 1 l/ha,
- CARAMBA – 1,5 l/ha,
- TEBUSHA 25 % EW- 1 l/ha,
- ZAMIR – 1,5 l/ha in še nekateri.

Škropljenje opravite v skladu z navodili o uporabi! Upoštevajte predpisane odmerke! Pazite na varstvo čebel!

3. dognojevanje ozimne pšenice

Skupaj s fungicidno raztopino v klasenju lahko za bolj kvaliteten in večji pridelek foliarno dognojite posevke pšenice.
Škropite lahko s katerim od foliarnih dušičnih gnojil po navodilu ali z največ 15 % raztopino UREE (15 kg uree raztopimo v 100 l vode).
Npr. Pri porabi vode 400 l/ha je to 60 kg/ha uree (27,6 kg/N ha). Pazimo, da raztopina ni prehladna! Priporočamo škropljenje v večernih urah.

Anka Poženel, univ.dipl.inž.agr.

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki