Drugo dognojevanje ozimnih žit

Datum: 17.4. 2014

DRUGO DOGNOJEVANJE OZIMNIH ŽIT

Večina ozimnih pšenic in nekateri ječmeni so sedaj v Vipavski dolini v fazi 2.- 3. kolenca, ko je najprimernejši čas za 2. dognojevanje. Dognojevanje bolj zgodaj v fazi, ko se oblikuje 1. kolence, rado privede do poleganja. Dognojevanje priporočamo pred napovedanim dežjem. Pri slabo prehranjenih bledih posevkih za dognojevanje priporočamo uporabo hitro delujoče nitratne oblike granuliranih gnojil npr. KAN-a, pri normalno prehranjenih posevkih pa bolj priporočamo uporabo dušičnih gnojil s počasi sproščujočim dušikom.
Drugo dognojevanje vpliva na razvoj več klaskov in cvetnih zasnov v njih. Dobro prehranjeno žito v tej fazi ima daljši klas z večjim številom zrn v klasu in s tem seveda večji pridelek zrnja.

Za 2. dognojevanje priporočamo okvirni odmerek od 30 – 60 kg N/ha za ozimno pšenico in tritikalo, za ozimni ječmen in rž pa priporočamo od 30 do 50 kg dušika na ha.

Skupaj z uporabo fungicidov proti boleznim žit ali zaradi sušnih razmer lahko vsaj deloma dušično gnojilo apliciramo na list s katerim od foliarnih dušičnih gnojil po navodilu ali z največ 15 % raztopino UREE. Sedaj bi prišlo to v poštev pri ječmenu, ki je v začetku klasenja, pa ga zaradi obdobja brez dežja ni bilo mogoče 2. dognojiti.
Npr. Pri porabi vode 400 l/ha je to 60 kg/ha uree (27,6 kg/N ha). Pazimo, da raztopina ni prehladna! Priporočamo škropljenje v večernih urah.

Za določitev natančnejšega odmerka dušika priporočamo uporabo hitrega rastlinskega nitratnega testa, s pomočjo katerega v steblu rastlin izmerimo vsebnost nitratnega dušika in nato natančno določimo odmerek dušika potreben za dognojevanje.
Pri posevkih, ki so zelo gosti, pri sortah občutljivih na poleganje in tam, kjer smo posevke jeseni gnojili z organskimi gnojili lahko prevelik odmerek dušika v tem času povzroči poleganje posevka.

Anka Poženel, univ.dipl.inž.agr.

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki