Pelinolistna ambrozija

Datum: 05.07.2013

Pelinolistna ambrozija (Ambrosia artemisifolia L.)

Pelinolistna ambrozija postaja v Evropi in pri nas ena najpomembnejših plevelnih vrst na nekmetijskih površinah in v kmetijski pridelavi, hkrati pa je ena najbolj alergenih rastlin. Pri nas jo najlažje opazimo ob robovih cest in na gradbenih deponijah, kjer se množično pojavlja. Na Primorskem je na kmetijskih površinah najbolj razširjena v Vipavski dolini, kjer se pojavlja po žetvi žit na neobdelanih strniščih. K razširitvi semena pelinolistne ambrozije so najbolj pripomogle pogoste poplave (spodnje Vipavska dolina) in močna burja 2012.

Rastlina zraste od 1,0 do 1,5 m višine. Steblo je pokončno, razvejano ter poraslo z gostimi dlačicami. Listi so mehki, deljeni in prav tako dlakavi. Rastlina spominja na navadni pelin. Rumeni cvetovi so v obliki grozdastega socvetja na vrhu stebla in stranskih vej. Vsaka rastlina lahko proizvede preko 60.000 semen, ki obdržijo kalivost tudi do 30 let. Ambrozija cveti od konca julija do konca septembra. Velike količine cvetnega prahu, ki ga sprošča pelinolistna ambrozija so močan alergen in že nizka koncentracija lahko sproži alergijsko reakcijo. Alergeno reakcijo prepoznamo po simptomih, kot so: kihanje, ščemenje v nosu, vodeni izcedek iz nosu, otečene veke, ščemenje v očeh in oteženo dihanje.

Zaradi velikega števila občutljivih ljudi tudi pri nas je MKO izdalo »Odredba o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia«, ki je začela veljati 31. julija 2010. Imetniki zemljišč so dolžni ambrozijo odstraniti s koreninami vred ali njihov nadzemni del tako, da se v tej rastni dobi ne obraste več. Odstranitev rastlin je potrebno opraviti ČIMPREJ, da preprečimo cvetenje in sproščanje cvetnega prahu v okolico.

Posebej opozarjamo kmetovalce, da preprečijo cvetenje in semenitev pelinolistne ambrozije na robovih koruznih njiv in na svojih neobdelanih strniščih, kjer se posebej v Vipavski dolini po žetvi žit množično pojavlja. Več o ambroziji lahko preberete na spletni strani Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Pripravila: Anka Poženel

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki