Varstvo poljščin

Napotki za varstvo pri pridelavi poljščin z dne 22. avgust 2013

ZATIRANJE PELINOLISTNE AMBROZIJE IN PLEVELOV NA STRNIŠČIH

Zatiranje pelinolistne ambrozije (Ambrosia artemisifolia L.) in plevelov na strniščih

Na toplejših rastiščih cveti alergena pelinolistna ambrozija, ki množično raste na nekmetijskih zemljiščih ob robovih cest, poti ter na kmetijskih zemljiščih na robovih koruznih njiv in na neobdelanih strniščih. Veliko jo je na površinah, ki so bile poplavljene.

Za omejevanje alergenih reakcij pri ljudeh je MKO izdalo »Odredba o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia«, ki je začela veljati 31. julija 2010.Imetniki zemljišč so dolžni** ambrozijo odstraniti s koreninami vred ali njihov nadzemni del tako, da se v tej rastni dobi ne obraste več. Odstranitev rastlin je potrebno opraviti ČIMPREJ, da preprečimo cvetenje in sproščanje cvetnega prahu v okolico.

Pelinolistno ambrozijo lahko zatiramo mehansko ali s kemičnimi sredstvi. Mehansko jo lahko odstranjujemo s puljenjem ali pa jo čim bližje tlom mulčimo ali kosimo. Ker ima veliko sposobnost obraščanja, moramo mulčenje preden ponovno odgnali poganjki cvetijo, spet ponoviti. Običajno je potrebna 2 ali 3x košnja.

Za kemično zatiranje ambrozije in drugih semenskih in večletnih plevelov na strniščih in drugih nekmetijskih zemljiščih lahko učinkovito uporabimo neselektivne herbicide na osnovi aktivne snovi glifosat. Plevele tretiramo v času bujne rasti tik pred cvetenjem ambrozije s priporočeno količino vode od 100- 200 l/ha. Za enoletne plevele (ambrozijo) lahko na hektar uporabimo BOOM EFEKT – 2-3 l, BQM - 2-3 l, BQM SUPER – 2-4 l, CLINIC 360 SL – 2 l, DOMINATOR ULTRA 360 SL – 2-4 l, ROUNDUP – 2-4 l in ROUNDUP ULTRA – 2-4 l (glifosat v obliki izopropilamino soli). Vsem zgoraj navedenim neselektivnim herbicidom lahko za izboljšanje učinkovitosti dodamo močilo ali amonsulfat , s tem pa lahko nekoliko zmanjšamo tudi količino pripravka na hektar.
Za manjše površine in vrtičkarje je na voljo za škropljenje že pripravljena raztopina glifosata PLANTELLA TOTAL – R za tretiranje 24 m2 .

Glifosat v obliki kalijeve soli je ROUNDUP ENERGY – 3 l/ha ter TOCHDOWN SYSTEM 4 - 2-3 l/ha, kjer je glifosat v obliki amonijeve soli. Ker pripravek že vsebuje ustrezne dodatke, se mu ne dodajajo močila ali amonsulfat ! Za zatiranje prisotnih večletnih koreninskih plevelov moramo količino herbicida povečati v skladu z navodili o uporabi. Neselektivni herbicidi zatirajo vse zelene dele rastlin, zato je potrebno preprečiti zanašanje na gojene rastline!

POZOR! PRED UPORABO FITOFARMACEVTSKEGA SREDSTVA OBVEZNO PREBERITE in UPOŠTEVAJTE navedbe na ETIKETI in NAVODILO za uporabo!

Pripravila: Anka Poženel

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki