Varstvo krompirja

Napotki za varstvo in tehnološke ukrepe pri pridelovanju poljščin z dne 30. maj 2013

VARSTVO PRED KROMPIRJEVO PLESNIJO (Phytophtora infestans de Bary)

V Vipavski dolini in v Slovenski Istri ter povsod v toplejših območjih, kjer je krompir že večji ali pa je že strnil vrste, so nastali ob vlažnem in relativno toplem vremenu odlični pogoji za hitro širjenje krompirjeve plesni. V ostalih višjih območjih Primorske so nasadi krompirja komaj vznikli ali še nerazrasli, pa tudi temperature so še nizke za razvoj krompirjeve plesni.

Priporočamo, da v nižinah zaradi pogostih padavin zaščitite nasade krompirja s sredstvi z lokalno sistemičnim ali sistemičnim delovanjem kot so: ACROBAT MZ WG ali AVISO DF ali ANTRACOL COMBI ali MELODY DUO WP 66,8 ali EQUATION PRO ali INFINITO (bolj priporočamo za zaključna škropljenja) ali RIDOMIL GOLD MZ PEPITE ali SHIRLAN 500 SC ali ELECTIS 75 WG ali GALBEN ali RANMAN TOP.

ANTRACOL COMBI, ACROBAT MZ in ELECTIS 75 WG učinkujeta tudi proti črni listni pegavosti krompirja (Alternaria solani), ki se pojavlja na listih pri občutljivejših sortah.

Za ekološko zaščito krompirja lahko uporabimo enega od dovoljenih BAKRENIH PRIPRAVKOV, ki so navedeni v »Katalogu sredstev za ekološko kmetijstvo«.

V primeru, če po škropljenju z dotikalnimi fungicidi pade več kot 25 mm dežja, je potrebno škropljenje ponoviti, saj dež izpere škropivo iz listov. Škropljenja ponavljamo v skladu z navodili za uporabo FFS. Priporočamo, da sredstva s sistemičnim delovanjem menjujete!

KOLORADSKI HROŠČ

V nižinah Primorske je zaščito proti ličinkam koloradskega hrošča že potrebno izvesti, v višjih predelih pa se ličinke še niso izlegle. Krompirišča pregledamo, da ugotovimo morebitno namnožitev ličink. Zatiramo jih po posameznih grmih ali po celotni površini, če je v poprečju več kot 10 majhnih ličink na več kot 20 % grmov. Na insekticide so najbolj občutljive mlade ličinke.

Proti koloradskemu hrošču lahko uporabite enega izmed naslednjih registriranih pripravkov. Navajamo le tiste, ki imajo karenco 14 ali manj dni: ALVERDE, ACTARA 25 WG, BISCAYA, BULLDOCK EC 25, CORAGEN, LASER 240 SC, MAVRIK 240, MOSPILAN 20 SG.

Pri ekološki pridelavi lahko uporabite pripravke na osnovi piretrina npr. FLORA VERDE ali SPRUZIT PRAH ali BIOTIP FLORAL ter piretrina in olja navadne ogrščice RAPTOL KONCENTRAT ali RAPTOL SPRAY. Ekološki kmetje lahko uporabijo tudi naravna insekticida NEEMAZAL - T/S ali LASER.

Pred vsako uporabo fitofarmacevtskega sredstva skrbno preberite priložena navodila za uporabo in upoštevajte priporočene odmerke in opozorila o varstvu čebel in voda! Pri izkopu ranega krompirja pazite na karenco!

Pripravila: Anka Poženel, univ.dipl.inž.agr.

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki