Varstvo poljščin

Napotki za varstvo poljščin z dne 17. maj 2013

VARSTVO ŽIT PRED BOLEZNIMI

Posevki ozimnega ječmena so na Goriškem in v Slovenski Istri že v klasenju, ozimna pšenica pa je tik pred klasenjem. Posevki žit so večinoma redkejši, vendar so pogoji za razvoj glivičnih bolezni žit ob vse toplejših dnevih in veliko vlage zelo ugodni. V posevkih žit v Vipavski dolini smo v zadnjih dneh opazili močan pojav žitne pepelovke, za katero je značilna bela puhasta prevleka na spodnjih listih in steblu. V gostih in dobro gnojenih posevkih je napaden že 3. list od zgoraj. V posevkih ozimnega in jarega ječmena smo poleg žitne pepelovke opazili na listih močan pojav ječmenovega listnega ožiga. Poleg širitve teh bolezni pričakujemo tudi okužbe klasa z rjavenjem pšeničnih plev (Septoria nodorum) in fusariozami. Okužba s temi boleznimi se izvrši v času cvetenja žit, zato je najugodnejši čas za zaščito listov in klasa škropljenje v času od začetka klasenja pa do konca cvetenja žit. Priporočamo, da pregledate svoje posevke ozimnih žit in jih v primeru močnejših okužb zaščitite s fungicidi. Škropljenje je nujno, če najdete okužbe pri 30 % rastlin na zgornjih treh listih. Zaščito proti boleznim klasa posebej priporočamo vsem pogodbenim pridelovalcem ozimne pšenice, saj je posledica okuženih klasov presežena vsebnost mikotoksinov v zrnju.

Dobro kombinirano delovanje zoper omenjene bolezni posebej pa proti septoriozam in fusariozam imajo fungicidi:
- ATCHER TOP 400 EC - 1l/ha,
- AMISTAR EXTRA - 0,6-1 l/ha,
- FALCON EC 460 - 0,6 l/ha,
- FOLICUR EW 250 - 0,75–1 l/ha,
- PROSARO – 1 l/ha,
- CARAMBA – 1,5 l/ha,
- EMINENT 125 EW – 0,8l/ha in še nekateri.

Zelo dobro delovanje na bolezni v ječmenu in nekatere bolezni pšenice imajo:
- AMISTAR OPTI – 2,5 l/ha,
- SPHERE 535 SC - 0,3-0,5 l/ha,
- OPUS 1 – 1-1,5 l/ha in še nekateri.

Proti fusarijskim boleznim klasa je najučinkovitejši PROSARO.

DOGNOJEVANJE OZIMNE PŠENICE

Skupaj s fungicidno raztopino v klasenju lahko za bolj kvaliteten in večji pridelek foliarno dognojite posevke pšenice. Škropite lahko s katerim od foliarnih dušičnih gnojil po navodilu ali z največ 15 % raztopino UREE. Npr. Pri porabi vode 400 l/ha je to 60 kg/ha uree (27,6 kg/N ha). Pazimo, da raztopina ni prehladna! Priporočamo škropljenje v večernih urah.

VARSTVO ŽIT PRED ŠKODLJIVCI

V kolikor na vaših posevkih žit opazite povečan pojav uši ali ličink žitnega strgača priporočamo, da istočasno z zaščito pred boleznimi zaščitite posevke tudi pred škodljivci. Prag škodljivosti je presežen, ko imamo z ušmi naseljeno več kot 20 % klasov v času cvetenja. Za zatiranje uši lahko uporabite enega od naslednjih fitofarmacevtskih sredstev: Biscaya OD, Bulldock EC 25, Decis 2,5 EC, Fastac 100 EC, Gat Decline 2,5 EC, Kaiso EG, Karate Zeon 5 CS, Mavrik 240, Poleci, Pirimor 50 WG, Sparviero, Teppeki. Pravi čas za zatiranje ličink žitnega strgača je, ko najdemo povprečno eno ličinko na posameznem zgornjem listu ali 10 ličink rdečega žitnega strgača na m2. Priporočamo, da uporabite enega izmed insekticidov: Biscaya OD, Bulldock EC 25, Decis 2,5 EC, Fastac 100 EC, Gat Decline 2,5 EC, Kaiso EG, Karate Zeon 5 CS, Mavrik 240, Poleci, Sparviero.

Škropljenje opravite v skladu z navodili o uporabi! Upoštevajte predpisane odmerke ! Pazite na varstvo čebel! Z insekticidi nevarnimi za čebele škropite posevke žit v večernem času, dve uri po sončnem zahodu.

Pripravila: Anka Poženel, univ.dipl.inž.agr.

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki