Varstvo oljk

Obvestila za varstvo pri pridelavi oljk z dne 14. avgust 2017

Oljčna muha

Oljkarje na območju Slovenske Istre, Goriških Brd, Vipavske doline in Goriškega Krasa obveščamo, da smo v večini oljčnikov na feromonskih vabah opazili povečano prisotnost oljčne muhe. Natančne podatki o ulovu muhe v oljčnikih lahko preverite na naslovu Ulov oljčne muhe 2017 (14.08.2017).

Za zmanjšanje populacije oljčne muhe na območjih kjer se je muha številčnejše pojavila priporočamo ukrepanje z zastrupljenimi vabami po delu krošnje. V ekološki pridelavi oljk lahko uporabimo pripravek GF 120 v odmerku 1-1,2 l/ha. V sklopu integrirane pridelave lahko uporabimo tudi hidroliziran protein Nutrel v 1,5% koncentraciji, kateremu dodamo insekticid Perfekthion v odmerku 0,125 l/ha. V obeh variantah porabimo približno 30 l škropilne brozge/ha. Pripravek GF 120 lahko v sezoni lahko uporabimo 4x , Perfekthion pa le 1x.
Za zmanjšanje populacije oljčne muhe lahko v sklopu ekološke pridelave lahko uporabimo tudi sredstvo Naturalis na osnovi entomopatogene glive Bauveria bassiana v odmerku 2 l/ha. Dovoljenih je največ 5 tretiranj letno.

V sklopu integrirane pridelave lahko kot kontaktni insekticid proti odrasli muhi uporabimo tudi sredstva na osnovi deltametrina in sicer: Decis ali Decis 2,5 EC ali Gat decline 2,5 EC vse v odmerku 0,5 l/ha. Z omenjenimi sredstvi je dovoljeno ukrepati največ 2x na leto.
Uporabimo lahko tudi sredstvi na osnovi fosmeta Spada 200 EC v odmerku 2,5 l/ha ali Imidan 50 WG v odmerku 1,5 kg/ha. Omenjeni sredstvi lahko uporabimo 1x letno.

Pri pregledu plodov glede poškodovanosti zaradi oljčne muhe smo v posameznih oljčnikih opazili manjšo aktivno poškodovanost plodov (odložena jajčeca, ličinke prvega in drugega razvojnega stadija). Kurativno ukrepanje še ni potrebno.

Oljkarjem priporočamo, da v svojih oljčnikih namestijo feromonske vabe ali rumene lepljive plošče ter redno spremljajo pojav oljčne muhe.

Pripravil: Matjaž Jančar

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki