Varstvo oljk

Datum: 08.07.2015

OBVESTILO OLJKARJEM

NOVA ODLOČBA O UPORABI FITOFARMACEVTSKEGA SREDSTVA Perfekthion NA OLJKAH

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Ljubljana, Dunajska c. 22, je dne 01.07.2015 izdala na zahtevo vlagatelja Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Gospodinjska ulica 6 Ljubljana, v zadevi razširitve registracije fitofarmacevtskega sredstva za manjše uporabe ODLOČBO v kateri dovoljuje uporabo fitofarmacevtskega sredstva Perfekthion kot manjšo uporabo in sicer:
na oljkah kot insekticidna vaba za zatiranje oljčne muhe (Bactrocera oleae) v največjem dovoljenem odmerku 0,125 l/ha (1,25 ml na 100 m2) pri največji porabi vode 0,3 l na drevo (največ 100 l/ha) ob dodatku ustreznega atraktanta. Tretira se le manjši del krošnje na južni strani drevesa.
na oljkah za zatiranje oljčne muhe (Bactrocera oleae) v največjem dovoljenem odmerku 1,2 l/ha (12 ml na 100 m2) pri porabi vode do 1200 l/ha.
Opozorilo: S sredstvom se lahko oljke na istem zemljišču tretira največ enkrat v eni rastni dobi kot insekticid za foliarno tretiranje ter enkrat v obliki insekticidne vabe, pri čemer mora biti časovni interval med tretiranji najmanj 10 dni.
KARENCA: 35 dni oljke
OPOZORILA: Potrebno je preprečiti vsakršno zanašanje škropilne brozge na sosednje parcele in gojene rastline.

BAKTERIJSKI OŽIG OLJK

Oljkarje opozarjamo, da so pozorni na morebitne znake okužbe z bakterijo Xylella fastidiosa na oljkah, kot so venenje, ožigi in nato sušenje listov ter napredujoče odmiranje posameznih delov krošnje. To se pozneje lahko razširi na celo drevo, ki zaradi tega odmre. Bakterije, ki živijo in se razmnožujejo v vodovodnih prevodnih tkivih (ksilemu), preprečujejo pretok vode in hranilnih snovi ter povzročajo odmiranje prevodnega tkiva.
Opozarjamo, da je treba v primeru najdbe takih znamenj poklicati službo za varstvo rastlin na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica ali lokalnega fitosanitarnega inšpektorja.
Pravočasno odkritje morebitne okužbe je namreč ključnega pomena za preprečevanje širjenja te nevarne bakterije, ki poleg oljk lahko okuži tudi druge gostiteljske rastline, kot so oleander, mandljevec, češnja, zimzelen, madagaskarski zimzelen, navadna mirta, navadni rožmarin, navadna žuka in okrasne rastline Acacia saligna, Polygala myrtifolia in Westringia fruticosa.
V juniju letos smo bili obveščeni, da so bile na območju province Lecce ugotovljene nove gostiteljske rastline: Asparagus acutifoliu, Cistus creticus, Euphorbia terracina, Grevillea juniperina in Westringia glabra.

Več informacij o bakterijskem ožigu oljk je na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Pripravil: Matjaž Jančar

Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica

Pri Hrastu 18 5000 Nova Gorica

+386 5 33 51 200 +386 5 33 51 260

uredniki